Ένα πανεύκολο κέικ με μήλο και καρύδια μυρωδάτο και λαχταριστό.
Στα παιδιά αρέσει πολύ και φέτος αποφάσισαν να κρύψουν το πρωτοχρονιάτικο φλουρί στο κέικ που τόσο αγαπούν.
Είναι και αυτό μια άποψη… άλλωστε το μήλο φέρνει χαρά στο σπίτι … και μας ενδυναμώνει.
Γιορτινό κέικ μήλου
Από τη Χρυσούλα Χρηστιά, περίφημη μαγείρισσα και γεωπόνο, Αίγιο
Υλικά για μια φόρμα
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 κ.σ. μαγειρική σόδα
1 ποτηράκι χυμό μήλου
4 βανιλίνες
¼ κ.γ. αλάτι
1 κούπα ζάχαρη
¾ της κούπας αραβοσιτέλαιο
2 αυγά
3 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ
80 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
Για το πασπάλισμα
Άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αραβοσιτέλαιο.
Χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε και πάλι.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό μήλου και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας, το αλάτι, τις βανίλιες και βροχηδόν το αλεύρι και ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πασπαλίζουμε τα μήλα με τη κανέλα και μαζί με τα καρύδια και τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Λαδώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Ρίχνουμε τη ζύμη και με την μαρίζ φινίρουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έγινε το κέικ βυθίζοντας στη μέση ένα μαχαιράκι, αν βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο. Διαφορετικά το αφήνουμε λίγο ακόμα.
Αφού κρυώσει λίγο το κέικ το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και κόβουμε σε κομμάτια.