Γιορτινή βουνίσια τριλογία κρεάτων στο πήλινο – Αυθεντική γεύση της Πρωτοχρονιάς

Στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και σε κάποια μέρη της Μακεδονίας συνηθίζουν την Πρωτοχρονιά, να μαγειρεύουν στο πήλινο τριών ειδών κρέατα, όσοι και ο Μάγοι με τα δώρα που επισκέφθηκαν τον Χριστό.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Συνήθως χοιρινό, αρνί ή κατσίκι, γίδα, μοσχάρι ή ακόμα κότα ή κόκορα.

Όσο περισσότερα τόσο πιο γευστικό το αποτέλεσμα και τόσο πιο τυχερή και πλούσια η νέα χρονιά.

Η φίλη Nανά, γνωστή chef μας ετοίμασε για εμάς και ήταν πεντανόστιμο.

Η συνταγή δική σας.

Γιορτινή βουνίσια τριλογία κρεάτων στο πήλινο

Από την Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου «Η κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης

Yλικά

1 κιλό μοσχαράκι μπούτι κομμένο, σε κομμάτια

1 κιλό γίδα, κομμένη σε κομμάτια

1 κιλό χοιρινό, κομμένο σε κομμάτια

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες κομμένες κυδωνάτες ή τετράγωνες

5 μεγάλα ξερά κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα στα 4

1 κιλό ντομάτες, κομμένες στα 8

Ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

Δάφνη

Ρίγανη σε κλωνάρια

Μοσχοπίπερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και τα τρία κρέατα με κρασί.

Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν.

Σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα κρέατα πρώτα το μοσχάρι, μετά την γίδα και τέλος το χοιρινό.

Μόλις ροδίσουν τα βάζουμε κατά σειρά στη γάστρα.

Ρίχνουμε από πάνω και τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τις πατάτες, λίγο ελαιόλαδο, τα μυριστικά και λίγο ζεστό νερό και κλείνουμε τη γάστρα.

Βάζουμε την πήλινη γάστρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα. Μετά κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 100ο C και αφήνουμε να ψηθεί για 5 ώρες.

Κατά διαστήματα ανακινούμε την γάστρα χωρίς να την ανοίξουμε για να βεβαιωθούμε ότι έχει επαρκή υγρά.

Την βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.