Γίγαντες φούρνου – Απερίγραπτη νοστιμιά!

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γίγαντες φούρνου αγαπημένη γεύση συμβολική θα έλεγα της ελληνικής κουζίνας.

Εμείς σας δίνουμε την συνταγή και κάποια μικρά μυστικά.

Γίγαντες του φούρνου

Από την Μαρία Τζώρτζη του εστιατορίου “Για μια μπουκιά” Ν.Μάκρη

 

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. φασόλια γίγαντες

1 κούπα ελαιόλαδο

3 ντομάτες

1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε ροδέλες

1 κ.σ. ντοματάδα ή πελτές

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

λίγο σέλινο

6 καρότα

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

λίγο μπούκοβο

κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή ροδίτη

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα γίγαντες στο νερό για να φουσκώσουν.

  •  Αλλάζουμε το νερό μια δυό φορές.
  • Την επόμενη ημέρα τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τους καλύπτουμε για 1 ώρα με κρασί λευκό, ροδίτη ή μοσχοφίλερο που είναι αρωματικά. Τους σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το κρασί και βάζουμε τους γίγαντες στην κατσαρόλα και πάλι.
  • Ψιλοκόβουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλινο και τις ντομάτες και τα προσθέτουμε μαζί με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα προσθέτοντας χλιαρό νερό και λίγο από το κρασί μέχρι να τους καλύψουμε. Τότε προσθέτουμε και την ντοματάδα ή αλλιώς τον πελτέ ντομάτας με λίγη ζάχαρη.

Βράζουμε για 20-30 λεπτά και τους αδειάζουμε σε ταψί.

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, μέχρι οι γίγαντες να τραβήξουν όλα τα υγρά και να γίνουν λίγο τραγανοί.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μπούκοβο ή ποικιλία φρεσκοτριμμένων πιπεριών ή φρέσκα αρωματικά της Ελληνικής γης

Μικρά μυστικά

Αν σας αρέσουν οι ελίτσες μπορείτε λίγο πριν βγάλετε τους γίγαντες από τον φούρνο να προσθέσετε ελίτσες χωρίς κουκούτσι.

Η ρέγγα, η λακέρδα και οι σαρδελίτσες δένουν με τους γίγαντες απίθανα …

και λίγη φρέσκια μυζήθρα.

 Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να πασπαλίσετε τους γίγαντες με γραβιέρα τριμμένη και να τους συνοδέψετε με λουκάνικο ψητό…