Γίγαντες φουρνιστοί με λουκάνικο Μυκόνου – Ζεστό ελληνικό φαγάκι

Τα φασόλια γίγαντες είναι από τις αγαπημένες ελληνικές γεύσεις και οι τρόποι παρασκευής τους πολλοί. Κυρίως όμως, μας αρέσουν οι φουρνιστοί στη γάστρα και κάθε τόπος συμπληρώνει τα δικά του καλούδια. Από τυριά και πιπεριές μέχρι λουκάνικα, απάκι και ρέγγα καπνιστή.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Μύκονος φημίζεται για το λουκάνικό της και έτσι η Έφη πήρε από παραγωγό τα καλύτερα, τα έβαλε από την προηγούμενη ημέρα στην κατάψυξη, για να μπορέσει να ψιλοκόψει ευκολότερα και πάντρεψε τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, των Πρεσπών που προέρχονται οι γίγαντες, με τα λουκάνικα και το μάραθο της Μυκόνου.

Πάντως οι γίγαντες φουρνιστοί είναι ένα πιάτο που ξεχειλίζει Ελλάδα και το αγαπάμε.

Η συνταγή της Έφης εύκολη και την ευχαριστούμε. Είμαι σίγουρη ότι εκείνος που πολύ θα την ευχαριστηθεί είναι ο φίλος μου ο Βασίλης Σιμόπουλος…

Γίγαντες φουρνιστοί με λουκάνικο Μυκόνου

Γίγαντες φουρνιστοί με λουκάνικο Μυκόνου

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

500 γρ. γίγαντες φασόλια, βραστερά

1 λουκάνικο Μυκόνου ψιλοκομμένο ή άλλο επιλογής μας

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

Για τη σάλτσα

250 γρ. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο

3 κρέμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εξαιρετικό

Τσίλι καυτερό ή μπούκοβο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Γίγαντες φουρνιστοί με λουκάνικο Μυκόνου 2

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το γίγαντες με νερό και μισή κουταλίτσα σόδα μαγειρικής και τους αφήνουμε όλο το βράδυ.

Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τους γίγαντες σε κατσαρόλα με το χλιαρό ζωμό λαχανικών.

Τους αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά σιγοβράζοντας για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Τους στραγγίζουμε στο σουρωτό.

Βάζουμε σε τηγάνι να σοταριστούν σε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα.

Σε άλλο τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε το λουκάνικο ψιλοκομμένο και το τηγανίζουμε ελαφρά με το δικό του λίπος.

Βάζουμε τους γίγαντες σε πυρέξ ή γάστρα, τους περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το λουκάνικο, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το μάραθο, το αλάτι, το πιπέρι, το τσίλι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά.

Αν χρειαστεί προθέτουμε και λίγο καυτό νερό ή ζωμό λαχανικών.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 18-10-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 18 Οκτωβρίου 2022