Στα νησιά το καλοκαίρι συνηθίζεται να σερβίρουν και γιαουρτόπιτα που είναι πολύ αρωματική. Κάποιες φορές μέσα βάζουν και αμύγδαλα κάποιες μόνο χυμό πορτοκαλιού. Είναι ένα από τα κυκλαδίτικα τραταμέντα.
Συνήθως η Έφη την φτιάχνει και την μοιράζει σε όλες τις φίλες της και τις γειτόνισσες. Συνήθως τα ταψιά είναι τρια.
Αυτό μου ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις, από τα καλοκαίρια στο Ναύπλιο, η μαμά μου πάντα έφτιαχνε γλυκά ή πίτες ή κάποιο ωραίο φαγητό λίγο μπελαλίδικο και το πρόσφερε στις γειτόνισσες και εκείνες το ίδιο οπότε υπήρχε ένας άτυπος διαγωνισμός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής…
Η κριτική έδινε και έπαιρνε όπως και τα γέλια. Έτσι έλεγαν τα καλύτερα τυροπιτάκια είναι της Λέλας, οι φλογέρες της Μαριάνθης και η γιαουρτόπιτα της Έφης συμπληρώνω εγώ…
Η συνταγή δική σας.
Γιαουρτόπιτα πορτοκαλένια
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος
Υλικά
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελλάκι μπέικιν παόυντερ
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 μεγάλα φρέσκα αυγά
3 βανίλιες
Ξύσμα από 3 φρέσκα πορτοκάλια
1 σφηνάκι κονιάκ
Μια πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
450 ml νερό
1 σφηνάκι κονιάκ
Τρόπος παρασκευής
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάδος του μίξερ πρέπει να εντελώς στεγνός και καθαρός.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σιμιγδάλι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες.
Τα ρίχνουμε και αυτά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε τα ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί 25Χ25 και με την μαρίζ ισιώνουμε την επιφάνεια.
Πρέπει να γεμίσουμε το 1/3 από τη φόρμα ή το ταψί γιατί θα φουσκώσει.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά.
Δεν πρέπει όσο ψήνεται να ανοίξουμε το φούρνο γιατί η γιαουρτόπιτα θα «πέσει», θα ξεφουσκώσει.
Παράλληλα ετοιμάζουμε και το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε 500 γρ. ζάχαρη ή λιγότερο ανάλογα με τα γούστα μας και 450 ml νερό. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι. Τελευταία στιγμή ρίχνουμε και 1 σφηνάκι κονιάκ.
Το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις βγάλουμε τη γιαουρτόπιτα από το φούρνο την περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε 1 ώρα περίπου και αφού κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια.