Τα πανεύκολα νόστιμα παραδοσιακά μπισκότα βουτύρου από τη Γερμανία και την Σκανδιναβία, γίνονται εμμονή… Τραγανά και βουτυράτα είναι ότι καλύτερο για το πρωινό και δένουν αρμονικά με καφέ ή τσάι κάθε στιγμή.
Η παράδοση θέλει να τα φτιάχνουν οι μαμάδες στην Γερμανία κάθε πρώτη του μήνα, για να πάει καλά ο μήνας… Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούνται γουρλίδικα.
Μια ωραία ιδέα για να τα παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο.
Γερμανικά Μπισκότα Spritz
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Dusseldorf Γερμανία
Υλικά για 8 άτομα
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο εκλεκτό
3 κρόκους από μεγάλα αυγά
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλιας και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και «αφρατέψει» το μείγμα.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε αργά και σταθερά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τον κάδο.
Βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιώντας ρύγχος με αυλακώσεις.
Δημιουργούμε σε μια επιφάνεια με τη ζύμη τα μπισκότα στο σχήμα και στο μέγεθος που θέλουμε οριζόντια, σαν στικ ή ακόμα και σαν S.
Στο ταψί απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, τα μπισκότα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.
Bγάζουμε τα μπισκότα σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, για να μην έχουν καθόλου υγρασία.
Διατηρούμε τα μπισκότα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα με ριζόχαρτο.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε να είναι ακόμα πιο μυρωδάτα μπορούμε να βάλουμε εκχύλισμα βανίλιας ή αμυγδάλου ή ακόμα και ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.