Η αλήθεια είναι ότι εθιμική Πρωτοχρονιάτικη γεύση είναι η γαλοπούλα, που σε κάποιους δεν αρέσει πολύ, έτσι εμείς δίνουμε μια απίθανη συνταγή με γεμιστό κοτόπουλο όμως μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια συνταγή με γαλοπούλα, από τον ταλαντούχο chef του εστιατορίου Αγιολί, που δοξάζει την πολυπολιτισμική κουζίνα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον… Το νέο menu εντυπωσιάζει … με γεύσεις Αρχαιοελληνικές, γεύσεις του Πόντου ή ακόμα των Κυκλάδων. Υπάρχουν επίσης επιλογές για Vegan αλλά και Gluten Free.
Την Πρωτοχρονιά το μεσημέρι, για όσους περάσουν από την Θεσσαλονίκη είναι ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις αυθεντικά εορταστικές. Το καλωσόρισμα στο Αγιολί γίνεται με ζεστό αρωματικό κρασί με εκλεκτά μπαχαρικά. Ακολουθούν δύο ορεκτικά βελουτέ με ποικιλία 5 μανιταριών, τραγανό προσούτο, grostini focaccia με κρέμα μπλε τυριού, η σαλάτα είναι παντζάρι με καρύδι, κουκουνάρι και για το κυρίως πιάτο υπάρχει επιλογή από τρία κυρίως πιάτα.
Κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι σε σάλτσα κόκκινων φρούτων και μιλφέιγ με πατάτα ή λαβράκι με κινόα αρωματισμένη με μάραθο και ντοματίνια ή αρνάκι μελωμένο με πατάτες, φέτα αρωματικά βότανα και σάλτσα μελιού και βέβαια για επιδόρπιο μια πάβλοβα με σάλτσα φράουλας και φρέσκια κρέμα. Η τιμή του εντυπωσιακή μόνον 36 ευρώ και το παιδικό μενού με 12 ευρώ.
Η καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσετε όμορφα τη νέα χρονιά, με ανοιχτούς ορίζοντες …. Άλλωστε η θέα από το μπαλκόνι του Αγιολί είναι συναρπαστική και τα ηλιοβασιλέματα μοναδικά. Τα καραβάκια που περνούν δημιουργούν ένα σκηνικό παραμυθένιο … και ο χιονισμένος Όλυμπος δίνει πινελιά ξεχωριστή. Κάθε μου επίσκεψη στο Αγιολί εμπειρία γαστρονομική.
Το Αγιολί βρίσκεται ανάμεσα στην Πλατεία Αριστοτέλους και τον Λευκό Πύργο στην Λ.Νίκης 15 και το τηλέφωνο για κρατήσεις 2310262888.
Ζήτησα από τον Χρήστο Ιωαννίδη, chef του Αγιολί μια γιορτινή εκδοχή του κοτόπουλου και εκείνος ανταποκρίθηκε αμέσως για τους διαδικτυακούς φίλους του emvolos.gr
Γεμιστό κοτόπουλο με λαχανικά και αρωματικά της ελληνικής γης, πουρέ κολοκύθι και τραγανή πέτσα με ψητά ντοματίνια
Από τον Χρήστο Ιωαννίδη, chef του πολυβραβευμένου εστιατορίου Αγιολί, Παραλία Θεσσαλονίκης
Υλικά
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο στήθος
1 καρότο, κομμένο σε λωρίδες
1 μικρή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε καρέ
150 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε καρέ
2 κ.σ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. τυρί γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, σε καρέ
1 κ.γ φρέσκο βασιλικό
1 κ.γ φρέσκο δυόσμο
1 κ.γ φρέσκο λεμονοθύμαρο
αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
2 πρέζες ζάχαρη
Για το πουρέ κολοκυθιού
1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
2 κ.σ ελαιόλαδο
60ml Gin
50 γρ φρέσκο βούτυρο
150 γρ κρέμα γάλακτος
100 γρ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια
Τρόπος Παρασκευής
Για την τραγανή πέτσα από το κοτόπουλο
Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψάκι μας , βάζουμε την πέτσα, την λαδώνουμε και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι , βάζουμε ακόμα μια λαδόκολα από πάνω και ένα μικρό ταψάκι για βάρος. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 10 λεπτά.
Αμέσως μετά βγάζουμε το ταψάκι από πάνω και τη λαδόκολλα και αφήνουμε να ροδίσει ελαφρά.
Την αφήνουμε κάπου όρθια χωρίς να την σκεπάσουμε για να μείνει τραγανή.
Για τα ψητά ντοματίνια
Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λεμονοθυμάρο και ψήνουμε για 7 λεπτά στους 170°C.
Για το πουρέ κολοκυθιού
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι , το σκόρδο και τα κολοκυθάκια για να μαραθούν ελαφρά. «Σβήνουμε» με το Gin και αφήνουμε να εξατμιστεί η αλκοόλη. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο νεράκι μέχρι να καλυφθούν ελαφρά τα κολοκυθάκια, όχι παραπάνω όμως .Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά , αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Αμέσως μετά χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ
Για το ρολό κοτόπουλου
Σε τηγάνι σοτάρουμε τα λαχανικά ( κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, πιπεριά Φλωρίνης και τη μελιτζάνα) μέχρι να μαραθούν.
«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί , αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βασιλικό, το δυόσμο, το λεμονοθυμάρο και ελέγχουμε τα καρυκεύματα αλάτι , πιπέρι και ζάχαρη.
Παίρνουμε το στήθος από το κοτόπουλο και το ανοίγουμε κατά μήκος, προσθέτουμε στο κέντρο του την γέμιση και προσθέτουμε τη γραβιέρα Νάξου. Κλείνουμε σε ρόλο το στήθος, δένουμε με σπάγκο μαγειρικής ή το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι για 2-3 λεπτά για να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα, γυρίζοντας με λαβίδα από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα στους 170°C για 30 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με τον πουρέ που στηρίζουμε το τσιπς της πέτσας κοτόπουλου και δίπλα βάζουμε τα ντοματάκια.