Η Αιγιάλεια είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Οι ανθισμένες τριανταφυλλιές είναι όνειρο.
Από τα μπαλκόνια του όμορφου ξενώνα «Το αρχοντικό του γερο Φώτη» ατενίζουμε όλη την περιοχή και απολαμβάνουμε νηστίσιμα γεμιστά.
Η Αιγιάλεια φημίζεται για τις σταφίδες που είναι ΠΟΠ, το ελαιόλαδο Ελίκη της Παναιγιάλειας ΄Ενωσης Συνεταιρισμών που εδρεύει έξω από το Αίγιο. Τα προϊόντα του εκλεκτά οι καλύτεροι πρέσβεις της ελληνικής γαστρονομίας στα πέρατα του κόσμου.
Γεμιστά με ρύζι και σταφίδα
Από τη Σόνια Λαμπροπούλου, Αιγιάλεια
Υλικά για ένα ταψί
5 ντομάτες μέτριες
2 πιπεριές
2 μελιτζάνες
4 κολοκυθολούλουδα
2 κολοκύθια μέτρια
2 κρεμμύδια ξερά
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομένο
1 ποτήρι κρασιού σταφίδες μαύρες Αιγιάλειας
Ενάμιση ποτήρι αγνό παρθένο ελαιόλαδο
Λίγο δυόσμο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο χυμό ντομάτας
2 ποτήρια ρύζι μακρύκοκκο, καλά πλυμένο & στραγγισμένο
3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
Τρόπος παρασκευής
Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό από τις ντομάτες, τα κολοκύθια , τις μελιτζάνες και κρατάμε μόνο τα καπελάκια.
Το εσωτερικό από τα λαχανικά μας το βάζουμε στο μπλέντερ εκτός από αυτό της πιπεριάς.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και χτυπάμε δυνατά μέχρι να γίνουν πολτός.
Σε μεταλλικό μπολ αναμιγνύουμε τον πολτό με το ρύζι, την μαύρη σταφίδα, τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, τον ντοματοχυμό και ένα ποτήρι ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Με το μείγμα γεμίζουμε τα λαχανικά και τα σκεπάζουμε με τα καπελάκια τους. Αν μας περισσέψει λίγο μείγμα το βάζουμε χύμα στο ταψί, είναι το πιο νόστιμο.
Ετοιμάζουμε και τις πατάτες και τις βάζουμε στα κενά ανάμεσα στα γεμιστά.
Περιλούζουμε το ταψί μας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 90 λεπτά.
Μόλις ροδίσουν τα καπελάκια και έχει ψηθεί και το ρύζι το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Νοστιμιά, χρώμα και αρώματα της φύσης εξαιρετικά.