

Γευστική δημιουργία επική… εμβληματική της νησιωτικής Ελλάδας.
Γεύσεις που ξυπνούν νοσταλγικές αναμνήσεις.
Ένα πιάτο επικό, αρμονία υλικών και ένα παιχνίδισμα όλων των αισθήσεων.
Χρώματα και αρώματα καλοκαιρινά που γράφουν δυνατά στη γευστική μας μνήμη…
Κρεμμύδια γεμιστά με ρύζι, ξινόγαλο και λάδι μαϊντανού
Από τον χαρισματικό Σίμο Τριανταφύλλου executive chef
Υλικά για 4 άτομα
6 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
500 γρ. κρεμμύδια ξερά λευκά
4 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
30 γρ. φρέσκο μαϊντανό
30 γρ. φρέσκο δυόσμο
15 γρ. φρέσκο άνηθο
5 ντομάτες, τριμμένες
2 πρέζες ρίγανη
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
250 γρ. ρύζι φάνσυ ή καρολίνα ή νυχάκι
2 κ.σ. πατέ πιπεριάς Φλώρινας
Για τη σάλτσα ξινόγαλο
150 γρ. ξινόγαλο αγελάδας
50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 γραμμάρια αλάτι
20ml χυμό λεμονιού
Για το λάδι μαϊντανού
50 γρ. φρέσκος μαϊντανός
100 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τα κόκκινα κρεμμύδια και κόβουμε τις δύο άκρες.
Τα βράζουμε για 10 λεπτά σε νερό με αλάτι και λίγο ξύδι.
Αφήνουμε να κρυώσουν και κάνουμε μία τομή μόνον μέχρι τη μέση ώστε να μπορούμε να βγάζουμε τις στρώσεις του κρεμμυδιού.
Σε μπόλικο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα λευκά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και μετά από 1 λεπτό το ρύζι.
Ρίχνουμε το μισό χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε και πάλι.
Παίρνουμε μια γεμάτη κουταλιά γέμισης και προσθέτουμε σε κάθε στρώση κρεμμυδιού.
Τυλίγουμε καλά και βάζουμε τα κρεμμύδια στο ταψί πολύ κοντά το ένα στο άλλο για να μην ανοίξουν.
Τα περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγο ζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ξινόγαλου ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Ετοιμάζουμε και το λάδι μαϊντανού. Χτυπάμε τον μαϊντανό στο μπλέντερ δυνατά μαζί με το ελαιόλαδο και το περνάμε από το φίλτρο του γαλλικού καφέ.
Σερβίροντας βάζοντας σαν βάση την σάλτσα ξυνόγαλου και το πατέ πιπεριάς Φλωρίνης και ακουμπάμε τα σογάνια και περιχύνουμε με λάδι μαϊντανού.