Η Κατερίνα γεννήθηκε «δίπλα» στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου έτσι τη θαλασσινή κουζίνα την «παίζει» στα δάκχυλα.
Οι γαρίδες είναι φρέσκιες ή κατεψυγμένες που τις καθαρίζουμε και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι το εντεράκι που είναι στην πλάτη της γαρίδας. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά για να γίνουν πολύ νόστιμες οι γαρίδες και βέβαια αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά.
Οι ντομάτες αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της, όπως και οι πιπεριές.
Αυτή η γαριδομακαρονάδα είναι πολύ νόστιμη και εύκολη να γίνει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα οικογενειακά τραπεζώματα.
Γαριδομακαρονάδα της Κατερίνας
Από την Κατερίνα Ξηρού, δεινή μαγείρισσα Μεσολόγγι
Υλικά
1 κιλό γαρίδες No 2 ολόκληρες
500 γρ. μακαρόνια ή λιγκουίνι
1 σφηνάκι ούζο
1 κ.σ. βούτυρο εκλεκτό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι φέτα ΠΟΠ, τριμμένη
Για τη σάλτσα
3 ώριμες ντομάτες
1 κ.γ ζάχαρη
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2 κόκκινες πιπεριές, σε κύβους
2 πράσινες πιπεριές, σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μπούκοβο
Πάπρικα γλυκιά
Για το φινίρισμα
Κορφούλες από βασιλικό
Τρόπος παρασκευής
Χτυπάμε στο μπλέντερ τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τα κρεμμύδια, το σκόρδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να «κάψει» και τότε ρίχνουμε τις πιπεριές και μετά το μείγμα ντομάτας και αφήνουμε να τσιγαριστεί λίγο. Προσθέτουμε το μπούκοβο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να έχουμε μια ωραία σάλτσα.
Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα βράζουμε σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι τα μακαρόνια ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας τους και 2 λεπτά λιγότερο για να γίνουν al dente.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελάχιστο βούτυρο και μια σκελίδα σκόρδο και σοτάρουμε τις γαρίδες γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές με λαβίδα.
Αφαιρούμε το σκόρδο και σβήνουμε τις γαρίδες με το ούζο
Παίρνουμε μια μία τις γαρίδες τις ρίχνουμε στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό ή δυόσμο.
Βγάζουμε μια μία τις γαρίδες και τις βάζουμε σε πιατέλα.
Στη σάλτσα ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε ελαφρά και αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε και τυρί φέτα.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτα τα μακαρόνια και από πάνω βάζουμε όσες γαρίδες θέλουμε σε κάθε πιάτο.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στη μέση βάζουμε μια κορφούλα βασιλικό ή δυόσμο φρέσκο.