Νοστιμιά μοναδική, άρωμα θαλασσινό και φρεσκάδα. Άλλωστε αυτή είναι και η φιλοσοφία του Παναγιώτη Κυπριώτη, που δημιούργησε ένα μεζεδοπωλείο κυρίως με θησαυρούς της θάλασσας. Ο ίδιος και η παρέα του ασχολούνται και με το υποβρύχιο ψάρεμα. Κάποιες φορές έχω πετύχει ψάρι πρωινό και το απολαμβάνω με την παρέα μου το απόγευμα, στα κάρβουνα.
Ο Παναγιώτης και ο πατέρας μαγειρεύουν, η μουσική είναι παραγγελιά συνήθως και η ατμόσφαιρα ανεβαστική. Πάντα περνάω όμορφα και γελάμε πολύ, με τον Κώστα Γιαννόπουλο και τη Βασούλα του, που έρχονται ειδικά από την Πάτρα.
Γεύσεις καθαρές χωρίς επικαλύψεις με οτιδήποτε περιττό. Τα ούζα του αντιπροσωπευτικά όλων των μεγάλων. Συνήθως επιλέγω μπλε του Βαρβαγιάννη, που ταιριάζει απόλυτα με τους θαλασσινούς μεζέδες αλλά και με το σαγανάκι τυριού και τις πικάντικες σαλάτες που με περιμένουν κάθε φορά που πηγαίνω.
Μονόγραμμα, Μεζεδοπωλείο
Β.Βουλγαροκτόνου και Λαοδικείας 18, Ν. Ιωνία Αθήνα
Γαριδομακαρονάδα
Από τον Παναγιώτη Κυπριώτη, Μεζεδοπωλείο Μονόγραμμα
Υλικά για 4 άτομα
16 γαρίδες μέτριες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
600 γρ. σπαγγέτι
8 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ½ σφηνάκι ούζο
800 – 900 γρ. ντομάτες φρέσκες, τριμμένες ή κονκασέ
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα καθαρίζουμε τις γαρίδες. Βγάζουμε το κέλυφος από το σώμα και αφήνουμε το κεφάλι, γιατί χαρίζει νοστιμιά. Στη ράχη υπάρχει το έντερο που το αφαιρούμε προσεκτικά με τη μύτη του μαχαιριού.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντας με λαβίδα μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους.
Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Βγάζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Πασπαλίζουμε τις τριμμένες ντομάτες με ζάχαρη, τις ρίχνουμε στο τηγάνι και βράζουμε για 8 λεπτά.
Προσθέτουμε και τις γαρίδες στη σάλτσα και αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά.
Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια al dente και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με λαβίδα και σταγγίζοντάς τα ελαφρά τα βάζουμε στο τηγάνι.
Ανακινούμε και αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά στη σάλτσα για 1 λεπτό ακόμα.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.