Οι γαρίδες από μόνες τους είναι γεύση αγαπημένη. Ένας συνδυασμός όχι και τόσο συνηθισμένος είναι τα φασόλια με σάλτσα ντομάτας. Ένα πολύ γευστικό πιάτο που το συνηθίζουν πολύ στη Σικελία και τη Νάπολη και μάλιστα βάζουν τόσο σκόρδο που σου φέρνει δάκρυα…
Εμείς βάλαμε μόνον 2 σκελίδες σκόρδο εκείνοι συνηθίζουν 5-6 σκελίδες.
Το μυστικό των Ιταλών για τα φασόλια είναι το χονδρό αλάτι που βάζουν στο νερό για να φουσκώσουν και μετά αφού τα βράσουμε και τα σοτάρουμε τα σβήνουμε με λευκό κρασί, που ανεβάζει τη γεύση.
Η Νανά μας ετοίμασε τη συνταγή που την μοιραζόμαστε μαζί σας.
Γαρίδες με φασόλια και σάλτσα ντομάτας
Από την Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου «Η κουζίνα της μαμάς Αννας» Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
500 γρ. γαρίδες μεγάλες ξεφλουδισμένες
300 γρ. φασόλια
1 κ.σ. αλάτι χονδρό
2 κ.σ. ελιές Καλαμών
2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2-3 φυλλαράκια δάφνης
1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει μία κουταλιά αλάτι.
Ρίχνουμε τα φασόλια σε μία κατσαρόλα βραστό νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά περίπου. Χύνουμε το πρώτο νερό και ξαναβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να βράσουν καλά αλλά να μην διαλυθούν.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού συμπληρώνουμε ζεστό νερό, εάν χρειαστεί. Μόλις βράσουν τα φασόλια αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο και όταν μαραθούν, τα σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, αφήνουμε λίγο να βράσει και ρίχνουμε τα φασόλια, τις γαρίδες, τα φυλλαράκια δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν για 10 – 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθούν τα υγρά τους.
Τέλος, προσθέτουμε και τις ελιές, 2 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.