Η Έφη ετοίμασε μια πολύ νόστιμη σαλάτα με γαριδούλες, μια ωραία σάλτσα και αβοκάντο που θεωρείται υπερτροφή.
Η αλήθεια είναι ότι το αβοκάντο είναι πολύ ωφέλιμο και πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας αφού ξεχειλίζει από θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Το εξωτικό αβοκάντο, που σήμερα καλλιεργείται και στην Κρήτη, είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδενδρο. Προέρχεται από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα- δύο είδη καλών λιπών, που πιστεύεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το αβοκάντο έχει πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Το αβοκάντο περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο βιταμίνες Β, Ε, Κ, σίδηρο και ψευδάργυρο από τα υπόλοιπα φρούτα. Επίσης προσφέρει 18 βασικά αμινοξέα στον οργανισμό μας για τη σύνθεση πρωτεϊνών.
Το τμήμα του αβοκάντο που βρίσκεται κοντά στο φλοιό είναι αυτό που περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αβοκάντο βοηθά στην αντιγήρανση και στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Με τις γαρίδες συνδυάζεται πολύ και τρώγεται δροσερό.
Γαρίδες κοκτέιλ μέσα σε αβοκάντο
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο
Υλικά
20 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, βρασμένες και καθαρισμένες
5 ολόκληρα αβοκάντο
1 μικρό βαζάκι μαγιονέζα Hellmann΄s
5 κ. σ. κέτσαπ
Χυμό από μισό φρέσκο λεμόνι
1 κ.γ. τσίλι καυτερό
2 κ.σ. κονιάκ
Μισή μικρή σελινόριζα, κομμένη σε κομματάκια
Μια πρέζα αλάτι
Για το φινίρισμα
Άνηθος φουντίτσες
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ κόβουμε τις μισές γαρίδες στη μέση.
Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση τα ανοίγουμε προσεκτικά και αφαιρούμε το κουκούτσι με ένα μεγάλο μαχαίρι χτυπώντας το στη μέση.
Με κουτάλι προσεκτικά αφαιρούμε την ψύχα του αβοκάντο και τη βάζουμε σε μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.
Βάζουμε τη μαγιονέζα, την κέτσαπ, το χυμό λεμονιού, το τσίλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε τις γαριδούλες, την ψύχα αβοκάντο, τα κομμάτια σελινόριζας και το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά.
Η γέμιση είναι έτοιμη. Την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει για 1 ώρα.
Με κουτάλι γεμίζουμε το αβοκάντο και προσθέτουμε και τις υπόλοιπες γαρίδες.
Διακοσμούμε την πιατέλα με κορφούλες άνηθου.