Γεύση ονείρου με άρωμα θαλασσινό από την ωραιότερη μεριά της Κρήτης, την εξωτική παραλία Ελαφονησίου.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Κρητικό που μου είπε βλέποντάς με να ατενίζω γοητευμένη την θάλασσα των κοραλιών… «Κοπελιά αυτά ζηλέψανε οι Ευρωπαίοι … και μας στριμώχνουν». Πάντως για να γυρίσουμε στην συνταγή μας έχει χαρακτήρα ελληνικό με μυριστικά, φέτα, φρέσκη ντομάτα που παράγει η περιοχή και ξεχωρίζει για την γεύση τους.
Το Ελαφονήσι με ενέπνευσε και έβγαλα μια από τις ωραιότερες φωτογραφίες μου που διακρίθηκαν … Ο Γιάννης Λιονάκης με κέρδισε γιατί δημιουργεί γευστικά διαμαντάκια στην κουκλίστικη αυτή γωνιά της Κρήτης. Τα παξιμάδια που φτιάχνει στον ξυλόφουρνο «πνίγηκαν» στην απίθανη σάλτσα ντομάτας με φέτα και γαρίδες… δεν έμεινε ούτε μια… και είμαστε μόνο 4 άτομα…φανταστείτε…
Γαρίδες γιουβέτσι στον ξυλόφουρνο
Από τον Γιάννη Λιονάκη, της ταβέρνας «Γιαλήτες» στα Λιβάδια Ελαφονησίου, Κρήτη
Υλικά για 4 άτομα
400γρ. γαρίδες μεγάλες
2 ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
3 κ.σ. τσικουδιά
200γρ. φέτα τριμμένη
5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
Ρίγανη
Κύμινο
Θαλασσινό αλάτι
Τρόπος Παρασκευής
Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε αφήνοντας μόνο το κεφάλι. Με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι τους.
Περνάμε τις τομάτες από το μπλέντερ και παίρνουμε τον χυμό.
Σε πήλινη γάστρα βάζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά από πάνω στρώνουμε τις γαρίδες και περιχύνουμε με τον χυμό ντομάτας.
Βάζουμε τα φύλλα δάφνης ανάμεσα στις γαρίδες, αλατίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε κύμινο.
Πασπαλίζουμε τη φέτα, προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού και στο τέλος ρίχνουμε την τσικουδιά.
Βάζουμε τη γάστρα στο ξυλόφουρνο που έχουμε «κάψει» και ψήνουμε για μισή ώρα.
Aν δεν διαθέτουμε ξυλόφουρνο ψήνουμε το γιουβέτσι μας σε καλά προθερμασμένο ηλεκτρικό φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να αναδυθούν τα αρώματα και απολαμβάνουμε.