Όπως έχω ξαναπεί …οι συνταγές μας είναι απλές αλλά νόστιμες και οικονομικές. Θα σας δώσουμε μια νόστιμη και εύκολη συνταγή γαλοπούλας από τις τόσες που υπάρχουν και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει.
Υλικά για τη γαλοπούλα:
1 γαλοπούλα από 3 έως 5 κιλά (να θυμάστε ότι για κάθε κιλό της, χρειαζόμαστε και μια ώρα ψήσιμο)
χυμό από 2 λεμόνια και από 2 μέτρια πορτοκάλια
αλάτι/ κόκκινο και μαύρο πιπέρι και ρίγανη.
1 κούπα μαλακό μαγειρικό λίπος και 1\2 κούπα ελαιόλαδο.
2 κούπες νερό χλιαρό και 1 κούπα λευκό κρασί.
Υλικά για το ρυζάκι: ( Το ρύζι το ψήνουμε χωριστά ….δεν θα το βάλουμε σαν γέμιση στη γαλοπούλα μας)
1 κιλό συκώτια και εντόσθια κοτόπουλου ψιλοκομμένα και ζεματισμένα.
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 πιπεριές χρωματιστές ψιλοκομμένες
1 μήλο πράσινο περασμένο στον τρίφτη
χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1κ.σ. αλάτι όχι πολύ γεμάτη
αλάτι και πιπέρι
1 κ.γλ. ρίγανη
1\2 κούπα ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
2 κούπες ρύζι (εγώ στο συγκεκριμένο πιάτο χρησιμοποίησα κίτρινο ρύζι).
4-5 κούπες χλιαρό νερό.
(Το ρυζάκι θα έχει μια ελαφρώς γλυκόξινη γεύση).
Εκτέλεση συνταγής: (Για τη γαλοπούλα)
- Έχουμε πλύνει και έχουμε καθαρίσει τη γαλοπούλα μας.
- Αλείφουμε παντού και καλά τη γαλοπούλα με το μαγειρικό λίπος.
- Προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι και αναμιγνύουμε τα μπαχαρικά μας και πασπαλίζουμε πολύ καλά όλη τη γαλοπούλα.
- Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε μια γάστρα, προσθέτουμε το λάδι πάνω σε αυτή και γύρω γύρω ρίχνουμε το κρασάκι μας και το νερό.
- Τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς.
- Στο τελευταίο μισάωρο του ψησίματος ξεσκεπάζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.
Για το ρυζάκι μας:
- Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το λάδι μας.
- Μόλις κάψει το λάδι μας προσθέτουμε και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι μας. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε ένα ένα όλα τα υλικά μας, εκτός απ το ρύζι που θα το προσθέσουμε στο τέλος.
- Ανακατεύουμε συνεχώς και στο τέλος προσθέτουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε πολύ καλά έτσι ώστε να αναμιχθεί με όλα τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το ρυζάκι μας σε ένα ταψί και προσθέτουμε 4-5 κούπες χλιαρό νεράκι (για να μπορέσει να ψηθεί στο φούρνο). Ανακατεύουμε και βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε μέχρι να τραβήξει εντελώς τα υγρά του και ψήνουμε στους 180 βαθμούς.
Καλή σας όρεξη
και
Καλή σας επιτυχία!!!