Γαλατόπιτα της Χρύσας – Αυθεντική βουνίσια γεύση

Γαλατόπιτα της Χρύσας - Αυθεντική βουνίσια γεύση

Η γαλατόπιτα είναι η πίτα που γεννά αναμνήσεις… Γεύση νοσταλγική και αγαπησιάρικη. Γεύση βουνίσια καμωμένη με υλικά εξαιρετικής ποιότητας που δοκίμασα στην Ήπειρο αλλά και στη Θεσσαλονίκη … όμως η γαλατόπιτα που με «κέρδισε» ήταν αυτή της Χρύσας που δοκίμασα στην Καλαμπάκα, κάτω από τη σκιά των Μετεώρων ένα ηλιόλουστο πρωινό δίπλα σε ένα φλιτζάνι καφέ. Το καλύτερο πρωινό αυθεντικό και ελληνικότατο. 

Το γάλα φρέσκο από τους τσελιγκάδες, όπως και το βούτυρο ίσως όμως και η διάθεση της προσφοράς και της φιλοξενίας από τη Χρύσα έκαναν ακόμα πιο νόστιμη τη γαλατόπιτα …

Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών οι φτερωτοί κάτοικοι των αιώνιων βράχων μεταξύ αυτών ο ασπροπάτης
Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών οι φτερωτοί κάτοικοι των αιώνιων βράχων μεταξύ αυτών ο ασπροπάτης
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αξίζει να πάτε μέχρι εκεί … τα Μετέωρα την Άνοιξη είναι μοναδικά… αφού κάνετε τον γύρο των μοναστηριών που είναι μοναδικά μνημεία της ιστορίας, της θρησκείας και φύσης,  μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών για να γνωρίσετε την πανίδα της περιοχής και τα άγρια μανιτάρια της Ελλάδας.

Σταθείτε μπροστά στον Ασπροπάτη, το αγριοπούλι με το λευκό κεφαλάκι, εξαιρετικά σπάνιος και κούκλος…

Η συνταγή δική σας.

Γαλατόπιτα της Χρύσας 2

Γαλατόπιτα της Χρύσας

Υλικά

1 ½  λίτρο  γάλα

6 αυγά

150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

320 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

17 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

 2 χωριάτικα φύλλα (χειροποίητα ή εμπορίου)

1 πρέζα βανίλια

Ξύσμα από μισό λεμόνι ή πορτοκάλι

1 κ.γ κανέλα

λίγο αλάτι

Για το φινίρισμα

Κανέλα

λίγο βούτυρο αγελάδας  για extra λάμψη

Γαλατόπιτα της Χρύσας 2

Τρόπος Παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.

Ανάβουμε το μάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ζεσταθεί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μόλις το μίγμα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η κρέμα να κάνει φουσκάλες.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν η κρέμα κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά καλά χτυπημένα, τη βανίλια, το αλάτι, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, στη συνέχεια βουτυρώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο ώστε να καλύπτει όλη την επιφάνεια του ταψιού και τις πλευρές του.

Ρίχνουμε την κρέμα και στρώνουμε με την μαρίζ την επιφάνεια.

Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν και τα τυλίγουμε τις σαν σε ροδέλα.

Χτυπάμε τους κρόκους αυγών με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της κρέμας.

Πασπαλίζουμε με την κανέλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C  για 1 ώρα.

Αν θέλουμε να ροδοψηθεί η επιφάνεια ανοίγουμε για λίγο το γκριλ και αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να χρυσίσει.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει και τότε κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 30-01-2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023