Εθιμικά το γλυκό που προσφέρεται την Κυριακή της αποκριάς στην Πάτρα είναι το γαλακτομπούρεκο, ο μπακλαβάς, οι φλογέρες παραγεμισμένες με ξηρά φρούτα…
Ζητήσαμε από τη χρυσοχέρα Χρυσούλα του Ξενοδοχείου Γανυμήδης να μας ετοιμάσει τη συνταγή που λάτρεψα.
Η απόφαση δική σας νομίζω ότι είναι εύκολη και πραγματικά αξίζει…
Γαλακτομπούρεκο
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι
Υλικά
500 γρ. φύλλο κρούστας
Για την κρέμα
1 ½ λίτρο γάλα πλήρες
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. σιμιγδάλι μισό ψιλό & μισό χοντρό
6 κρόκους αυγών
4 αυγά ολόκληρα
375 γρ. μαργαρίνη
2 βανίλιες
Για το σιρόπι
7 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
5 φλιτζάνια νερό
φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι, ακέρωτο
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βράζουμε για 8 λεπτά, το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και αφού δέσει το σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε τη μισή ποσότητα μαργαρίνης και το σιμιγδάλι.
Χτυπάμε όλα τα αυγά ελαφρά με το μίξερ χειρός και τα ρίχνουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε αργά αργά με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.
Ζεσταίνουμε ελαφρά την υπόλοιπη μαργαρίνη και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε το ταψί.
Αρχίζουμε να στρώνουμε τα πρώτα 7 φύλλα αφού τα περνάμε με μαργαρίνη.
Φροντίζουμε να προεξέχουν από το ταψί λίγο.
Ρίχνουμε την κρέμα και στρώνουμε την επιφάνειά της. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν και τα στρώνουμε πάνω στην κρέμα.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα.
Χαράζουμε ελαφρά το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο περιχύνουμε με το σιρόπι που είναι χλιαρό.
Αφήνουμε να κρυώσει 1 ώρα περίπου και σερβίρουμε.