Γαλακτομπούρεκο – Παραδοσιακό και υπέροχο

Το γλυκό που χαρακτηρίζει την παραδοσιακή μας ζαχαροπλαστική και οι συνταγές που κυκλοφορούν πολλές.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εμείς εξασφαλίσαμε την επαγγελματική συνταγή από τον φίλο Αλέξανδρο Κριτσαντώνη, διάσημο ζαχαροπλάστη καθηγητή σε πολλές σχολές ζαχαροπλαστικής.  Κρέμα πλούσια και αρωματική με φρέσκο γάλα τυλιγμένη σε φύλλο σαν φλογέρα δίπλα φιστίκια και κανέλα.

Αυθεντική γεύση, θαύμα που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Η συνταγή δική σας… Το σίγουρο είναι ότι θα σας ενθουσιάσει.

Γαλακτομπούρεκο παραδοσιακό

Από τον Αλέξανδρο Κριτσαντώνη, executive pastry chef, καθηγητή σχολής ζαχαροπλαστικής

Υλικά

Για 12 κομμάτια

Για την γέμιση

12 φύλλα κρούστας

2.250ml γάλα φρέσκο

900 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

3 αυγά φρέσκα

150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

150 γρ. βούτυρο κατσικίσιο

Ξύσμα από μισό λεμόνι

3 γρ. βανίλια

Για το σιρόπι

 2 κιλά κρυσταλλική ζάχαρη

1200ml νερό εμφιαλωμένο

750ml γλυκόζη

Μισό λεμόνι κομμένο σε φέτες

1 ξύλο κανέλλας

100 γρ. βούτυρο κατσικίσιο

Τρόπος Παρασκευής

Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι στην φωτιά, και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι το μίγμα να κοχλάσει.

Στην συνέχεια προσθέτουμε την γλυκόζη και αφήνουμε να βράσει προσθέτοντας τα αρωματικά.

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά.

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.

Ζεσταίνουμε το γάλα και φέρνουμε τα δύο μίγματα στην ίδια θερμοκρασία, συνεχίζοντας μέχρι το μίγμα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα σε μέτρια φωτιά για 12- 15 λεπτά, έπειτα το αποσύρουμε από την φωτιά.

Στην συνέχεια, προσθέτουμε τα αρωματικά, το βούτυρο, την βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει για 45 λεπτά.

Διπλώνουμε ένα φύλλο στα δύο, βουτυρώνουμε και τοποθετούμε την γέμιση σχηματίζοντας φλογέρα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 35-40 λεπτά (αναλόγως τον φούρνο και πάντα με την επίβλεψή μας).

Τέλος, σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό μας με το κρύο σιρόπι.