Φτιάξτε και απολαύστε τον υπέροχο Τζουλαμά!

Τζουλαμάς
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα γιορτινό και απολαυστικό  πιάτο του Ψηλορείτη όλο γλύκα.

Η συνταγή δική σας

τζουλαμάς

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΜΑΡΕΣ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. φύλλα χωριάτικα σε τετράγωνα κομμάτια «περασμένα» από την στόφα

2 λίτρα ζωμό κότας

1 φύλλο δάφνης

500 γρ. ρύζι καρολίνα

300 γρ. μυζήθρα γλυκιά

200 γρ. σταφίδες σουλτανίνα

170 γρ. ζάχαρη

1 σφηνάκι ρακί

150 γρ. καρύδια χονδροτριμμένα

100 γρ. αμυγδαλόψυχα χονδροτριμμένη

100 γρ. στήθος κοτόπουλο ψιλοκομμένο

10 γρ. αλάτι θαλασσινό

1/3 φλιτζάνι του καφέ κανέλα

1 κ.σ. γαρύφαλλο σε σκόνη

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τζουλαμάς 1

 ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε νερό αλατισμένο και ένα φύλλο δάφνης βράζουμε μια κότα για 1 ώρα προκειμένου να πάρουμε το ζωμό που θα μας χρειαστεί.

Σουρώνουμε το κοτόπουλο και κρατάμε μόνο λίγο στήθος.

Περνάμε το ζωμό από ένα τουλπάνι και κρατάμε 1 ποτήρι ζωμό για να περιλούσουμε το ταψί στο τέλος.

Στον υπόλοιπο ζωμό προσθέτουμε 1 ξυλάκι κανέλας και σιγοβράζουμε το ρύζι για 20 λεπτά.

Προσθέτουμε τις σταφίδες, 2 κ.σ. ζάχαρη, την μυζήθρα  και ανακατεύουμε καλά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το στήθος κοτόπουλου τόσο ψιλοκομμένο που σχεδόν δεν διακρίνεται.

Σε ένα ταψί απλώνουμε φύλλα ζύμης που έχουμε φτιάξει και τα αλείφουμε με ένα πινελάκι ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε τα καρύδια με τα αμύγδαλα.

Ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα την μισή ποσότητα ρύζι με σταφίδες και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και την μισή ποσότητα των ξηρων καρπών.

Προσθέτουμε στο ταψί πάνω από το ρύζι ένα φύλλο που το ραντίζουμε με ρακί.

Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο ρύζι, τους ξηρούς καρπούς, λίγο ζάχαρη, λίγη κανέλα και τα γαρύφαλλα

Σκεπάζουμε τον τζουλαμά με το φύλλο και το περιλούζουμε με ζωμό κότας για να μην μουλιάσουν τα φύλλα, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.

Πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο χαράζουμε το φύλλο για να κόβεται ευκολότερα μετά το ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρεται χλιαρό για να έχουν προλάβει να αναδυθούν τα αρώματα.

Γιορτινό πιάτο του Ψηλορείτη όλο γλύκα.

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Νέα ανοσοθεραπεία μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του επιθετικού καρκίνου του μαστού (με ελληνική συμμετοχή)
Επόμενο άρθροΜαταιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα – Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα