Ένα νόστιμο καλοκαιρινό φαγητό με φρέσκες σαρδέλες που είναι πολύ ωφέλιμες για τον οργανισμό μας.
Γίνονται γρήγορα και μάλιστα αν ζητήσετε από τον ψαρά σας να τις καθαρίσει αφού πρέπει οπωσδήποτε να κόψει τα κεφάλια και να καθαριστούν καλά τότε είναι το φαγητό πανεύκολο. Δεν χρειάζεται για να φάνε τα παιδιά λίγες σαρδέλες να τις τηγανίσετε ή να τις ψήσετε είναι μεγαλύτερη φασαρία. Τις βάζετε στο φούρνο με ντοματούλα, κρεμμύδια και αρωματικά και είναι απίθανες.
Στη Μυτιλήνη βάζουν ούζο και μου αρέσει γιατί χαρίζει ένα άρωμα ιδιαίτερο. Αν τις θέλετε με πιο έντονο χρώμα μπορείτε λίγο πριν το τέλος να ανάψετε το γκριλ.
Φρέσκες Σαρδέλες φουρνιστές
Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη δεινή μαγείρισσα
Υλικά
1 κιλό φρέσκες σαρδέλες
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κρεμμύδια, κομμένο σε ροδέλες
3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1ντομάτα. κομμένη σε φέτες
1 ποτηράκι μικρό ούζο Μυτιλήνης
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μισό φλιτζάνι νερό εμφιαλωμένο
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής
Καθαρίσετε τις σαρδέλες και τις πλύνουμε καλά με θαλασσινό νερό ή αλατισμένο νερό ρίχνουμε και λίγο πιπέρι και τις αφήνουμε στο σουρωτό να στραγγίξουν.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε το σκόρδο και ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ελαφρά για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε και ένα σφηνάκι ούζο για να πάρουν άρωμα ιδιαίτερο.
Αραδιάζουμε σε ένα ταψί τις σαρδέλες, τη μια δίπλα στην άλλη και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αν θέλουμε με πιπέρι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά.
Κλείνουμε το φούρνο και τις αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα και λευκό κρασί.