Γεύση νοσταλγική και αγαπημένη … που θυμίζει κάποια Κυριακάτικα τραπεζώματα στο σπίτι της γιαγιάς όταν μαζευόμαστε όλοι μαζί…
Προχθές η φίλη μου Φωτεινή Κασσαβέτη έφτιαξε φουρνιστό μοσχαράκι με ρύζι για όλη την παρέα και μου ξύπνησαν αναμνήσεις.
Η γιαγιά μου, με καταγωγή από την Καππαδοκία, συνήθιζε να μας το φτιάχνει και με κοτόπουλο οπότε εσείς μπορείτε να επιλέξετε το κρέας που θα χρησιμοποιήσετε. Ήθελε πρώτα να ευχαριστεί τον παππού μου και μας έλεγε: “Το καλύτερο πάντα κάνω για τον κουρασμένο βαρασώτη τον παππού κα σας”.
Καλό θα είναι να βάλετε το ρύζι στο τρυπητό και να το ξεπλύνετε με μπόλικο δροσερό νερό και να το αφήσετε στο σουρωτήρι μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
Μπορείτε να το πασπαλίσετε με ποικιλία πιπεριών ή με το αγαπημένο σας χαρμάνι τυριών αφού όσο περισσότερα είδη χρησιμοποιείται τόσο πιο νόστιμο το αποτέλεσμα. Επίσης σας συνιστώ να τρίβεται πάντα το τυρί στο σπίτι λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε και να μην το αγοράζετε έτοιμο τριμμένο.
Η συνταγή δική σας.
Φουρνιστό μοσχαράκι με ρύζι
Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα
Υλικά
1 κιλό μοσχαράκι, κομμένο σε κομμάτια
800 γρ. ρύζι 3 ποικιλιών, καρολίνα, νυχάκι, μακρύκοκκο
2 ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο φρέσκο βούτυρο
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε το κρέας και το γυρίζουμε με λαβίδα από όλες τις μεριές για να ροδοκοκκινήσει.
Προσθέτουμε και την ντομάτα και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας και λίγο παραπάνω.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα περίπου.
Σε ταψί απλώνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το ζουμί από το κρέας προσθέτουμε ρύζι καρολίνα, νυχάκι και μακρύκοκκο και προσθέτουμε το κρέας.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο ρύζι και το ζωμό από την κατσαρόλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα. Η αναλογία είναι 1 ρύζι και 3 υγρά.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Κάπου στη μέση του ψησίματος προσθέτουμε το βούτυρο.
Αν θέλουμε να ροδοκοκκινήσει περισσότερο το ρύζι ανάβουμε για λίγο το γκριλ.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με πιπέρι.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με τριμμένο τυρί που μπορεί να είναι το αγαπημένο μας χαρμάνι από γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή πεκορίνο.