Τα πατροπαράδοτα ντολμαδάκια γιαλαντζί (ή σαρμαδάκια αν προτιμάτε) είναι μια έξτρα προίκα για όποιον τα μαστορεύει.
Ένας δυνατός άσσος στο μανίκι κάθε μάγειρα-μαγείρισσας που λατρεύει τη γνήσια στην ελληνική κουζίνα. Όπως ο φίλος μου ο Σταύρος Τσαλαμπούνης, συνεργάτης μου του Έμβολος και συνοδοιπόρος μου στη μαγειρική.
Λοιπόν Σταύρο μου, σήμερα σε προσπερνάω στη στροφή με τα δικά μου ντολμαδάκια! (γέλια) Τα τελευταία δέκα χρόνια τα φτιάχνω μόνο στο φούρνο και όχι στην κατσαρόλα.. Μια εξίσου brad εναλλακτική λύση, πιο εύκολη και νομίζω τελικά ακόμη πιο νόστιμη!
Φουρνιστά ντολμαδάκια γιαλαντζί
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά για ντολμαδάκια:
ρύζι καρολίνα
άνηθο
φρέσκο κρεμμυδάκι
ελαιόλαδο
ρίγανη
δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
κύβο νοστιμιάς
λεμόνι
Υλικά για την κρέμα:
250 γρ. ζωμό από τα σαρμαδάκια (αλλιώς απλό νερό)
250 γρ. γάλα
2 κ.σ. κορν φλάουρ
30 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
1 κρόκο αυγού
1 χυμό λεμόνι τον χυμό του και το ξύσμα.
Εκτέλεση:
Από πριν όμως μισοψήνουμε το ρυζάκι σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με όλα τα υλικά που προανέφερα, τα τυλίγουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Φτιάχνουμε περίπου 60 ντολμαδάκια.
Ρίχνουμε ζεστό νεράκι να τα σκεπάζει και στη συνέχεια βλέπουμε αν χρειαστεί, επιπλέον ζεστό νερό.
Τα ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα. Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για ένα μισάωρο και τα τελευταία 10 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο!!
Μαζί με την κρεμούλα του! Πραγματικά σκέτη απόλαυση, σκέτη μαγεία, έγιναν πεντανόστιμα!
Καλή σας επιτυχία!