

Μικρές φωλιές με φύλλο κανταΐφι παραγεμισμένο με ολόκληρα αμύγδαλα.
Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αμύγδαλα με μισή κούπα χοντροκομμένα καρύδια και μισή κούπα φιστίκια Αιγίνης.
Μια γλυκιά αμαρτία, μια δαγκωνιά, που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ.
Φωλιές αμυγδάλου
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για ένα ορθογώνιο πυρέξ
500 γρ. φύλλο κανταΐφι
170 γρ. βούτυρο πρόβειο εκλεκτό
120 γρ. αμυγδαλόψιχα
Μισή κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1/3 κ.γ. γαρύφαλλο, σε σκόνη
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης
Τρόπος παρασκευής
Απλώνουμε το φύλλο κανταΐφι πάνω στον πάγκο της κουζίνας και το ξάνουμε για να αφρατέψει και να πάρει αέρα, περνώντας τα με 60 γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και παίρνουμε κάθε φορά λίγο ξασμένο φύλλο, το γυρίζουμε γύρω από τα δάχτυλά μας και δημιουργούμε ένα ανοικτό κανταΐφι στο μέγεθος που θέλουμε.
Αραδιάζουμε τα κανταΐφια σε σειρές στο πυρέξ.
Γεμίζουμε κάθε κανταΐφι με 3 – 4 αμύγδαλα.
Λιώνουμε 100 γρ. βούτυρο και περιχύνουμε τα κανταΐφια
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 35-40 λεπτά.
Παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφού διαλυθεί βράζουμε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.