Φλωρεντίνες – Υπέροχες και απολαυστικές!

Γλυκές τραγανές δημιουργίες που ξετρελαίνουν. Το γλυκάκι του καλοκαιριού που πάει με όλα. Στα νησιά εθιμικά προσφέρουν τις φλωρεντίνες στα πανηγύρια και στις γιορτές βάζοντας κλωνάρια βασιλικού δίπλα για άρωμα «φευγάτο».

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Οι φλωρεντίνες έχουν την δική τους ιστορία που κρατά … από την Μαρία Αντουανέτα, που συνήθιζε να τις βάζει σαν βάση στις τούρτες της και ειδικά στην αγαπημένη της με μπόλικη σαντιγί και αγριοφράουλες… όταν «βαριόταν» το παντεσπάνι.
Την μυστική συνταγή της την εμπιστεύτηκε ένας από τους μαγείρους της με καταγωγή από την Φλωρεντία. Εκείνος τις πασπάλιζε με φρέσκα λουλουδάκια λεβάντας και ροδόνερο … όμως καθιερώθηκε η συνταγή που εμείς σας δίνουμε.
Δοκιμάστε την , θα σας ενθουσιάσει…

Φλωρεντίνες

Από την Μαρία Τζώρτζη μαγείρισσα του Vrahos Hotel Καραβοστάσης Φολεγάνδρου

Υλικά για 20 κομμάτια

400γρ. αμύγδαλο φιλέ

80ml. γλυκόζη

80γρ. μέλι θυμαρίσιο

80ml κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά

235γρ.ζάχαρη κρυσταλλική

Τρόπος Παρασκευής

Βάζουμε σε μια μπασίνα το φιλέ αμύγδαλου και ανακατεύουμε με πλαστική σπάτουλα. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τη γλυκόζη με το μέλι, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη μέχρι να φθάσουν  τους 117Ο C αν έχουμε το ειδικό θερμόμετρο ή λίγο μετά την βράση.

Αδειάζουμε το μίγμα της κατσαρόλας στην μπασίνα ανακατεύοντας με μια πλαστική σπάτουλα.

 Αδειάζουμε το μίγμα στις φόρμες σιλικόνης 5cm.

Το ύψος του μίγματος θα πρέπει να φθάνει στο 1 cm.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο  φούρνο στους  160Ο C για 20 λεπτά.

Αν δεν έχουμε φόρμα στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα.

Μόλις ψηθούν οι φλωρεντίνες τις αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τις σπάμε σε κομμάτια ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε.

Τρίγωνα, τετράγωνα, στρογγυλά ….