Φιλέτο μοσχάρι με πιπέρι Μαδαγασκάρης – Φουρνιστές πατάτες κρέμας και λαχανικά γλασέ – 3 συνταγές μαζί

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΑΤΟ

Η φίλη Φωτεινή Κασσαβέτη μας «εμπιστεύεται» την αγαπημένη της συνταγή που έχει τρείς διαφορετικές παρασκευές.

Το φιλέτο πιπεριού ένα διαχρονικό πιάτο ή αλλιώς η γεύση της γιορτής, οι φουρνιστές πατάτες κρέμας που θα μπορούσαν να είναι ένα πιάτο ξεχωριστό, αλλά και τα λαχανικά είναι γλασέ που θα μπορούσαν να συντροφεύσουν οποιοδήποτε κρέας ή ψάρι.

Φιλέτο μοσχάρι με πιπέρι Μαδαγασκάρης – Φουρνιστές πατάτες κρέμας και λαχανικά γλασέΣυνταγή: Φιλέτο μοσχάρι με πιπέρι Μαδαγασκάρης – Φουρνιστές πατάτες κρέμας και λαχανικά γλασέ – 3 συνταγές μαζί

Από την εξέχουσα βοτανολόγο Φωτεινή Κασσαβέτη και υπέροχη μαγείρισσα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

ΥΛΙΚΑ

4 φιλέτα μοσχάρι, από 220 γρ. το καθένα

60 γρ. σπασμένο πιπέρι Μαδαγασκάρης

4 σφηνάκια κονιάκ

4 σφηνάκι κόκκινο κρασί, αγιωργήτικο ή ξινόμαυρο

40 ml. κρέμα γάλακτος

200 ml. σάλτσα ψητού

Αλάτι

Αλεύρι για το «πουδράρισμα»

Βούτυρο για το σοτάρισμα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

500 γρ.  πατάτες

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

Λίγο βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

350 ml. κρέμα γάλακτος

4 κ.σ. γάλα

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

250 γρ. κολοκυθάκια και καρότα

Λίγο βούτυρο

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Φιλέτο μοσχάρι με πιπέρι Μαδαγασκάρης – Φουρνιστές πατάτες κρέμας και λαχανικά γλασέ 2Ρίχνουμε αλάτι στο κάθε φιλέτο και το πασπαλίζουμε με το σπασμένο πιπέρι. Το αφήνουμε για λίγο να “δέσουν” τα αρώματα και το πουδράρουμε με το αλεύρι.

Σε τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά «θωρακίζοντας» το φιλέτο.

“Φλαμπάρουμε” με το κονιάκ, ανάβουμε δηλ. φωτιά, ώστε να εξατμισθεί το κονιάκ και να πάρει άρωμα ξεχωριστό.

Αμέσως μετά το «σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε λίγο μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε την σάλτσα ψητού και αν δεν έχουμε την αντικαθιστούμε με ζωμό κρέατος που έχει βράσει σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε να συμπυκνωθεί στα 200 ml.

Aφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις το φιλέτο ή και περισσότερες αν το θέλουμε πιο ψημένο.

Ρίχνουμε την κρέμα και αφήνουμε την σάλτσα να «δέσει» καλά και τότε το φιλέτο είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Πριν αρχίσουμε την διαδικασία παρασκευής του φιλέτου ετοιμάζουμε τις πατάτες με κρέμα.

Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες.

Βουτυρώνουμε το πυρέξ και ρίχνουμε το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα.

Στρώνουμε τις πατάτες και ρίχνουμε το μίγμα της κρέμας  μέχρι να σκεπαστούν.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Σερβίρουμε τις πατάτες δίπλα στο φιλέτο.

Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαμε να προσθέσουμε  μπέικον και ποικιλία τριμμένων τυριών οπότε έχουμε ένα νόστιμο ξεχωριστό πιάτο για την οικογένεια.

Φιλέτο μοσχάρι με πιπέρι Μαδαγασκάρης – Φουρνιστές πατάτες κρέμας και λαχανικά γλασέΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΛΑΣΕ

Κόβουμε τα λαχανικά στο σχήμα που θέλουμε και τα «ζεματάμε» για 2 λεπτά, σε νερό που κοχλάζει.

Σε αντικολλητικό τηγάνι που έχει ζεσταθεί ρίχνουμε βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και «περνάμε» τα λαχανικά μας.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και σε 2 λεπτά τα λαχανικά μας έχουν «γλασαριστεί»…

Σερβίρουμε το φιλέτο μας έχοντας στο πλάι τις πατάτες κρέμας και τα λαχανικά γλασέ.

Προηγούμενο άρθροΥπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειες
Επόμενο άρθροΜυστικά για αγορά παπουτσιών με τακούνια