Αφού μιλάμε για παραδοσιακή κουζίνα, καιρός είναι να ασχοληθούμε με το λάβαρο της κατηγορίας.
Την φασολάδα ή φασουλάδα, ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Και κάτι για την ιστορία, το ξέρατε ότι η φασολάδα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων επί κυβερνήσεως Ιωάννη Μεταξά; Όπως και να χει αποτελεί αγαπημένο πιάτο και σε άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος.
Εγώ σήμερα θα σας την παρουσιάσω με τον τρόπο που τη μαστόρευε η αγαπημένη μου μητέρα. Σιγοβρασμένη και νόστιμη, στη σόμπα του σπιτιού μας.
Απολαύστε την τώρα που χειμωνιάζει!
Φασολάδα χωριάτικη στη σόμπα
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
φασόλια μουσκεμένα 5-6 ώρες
νερό σε αναλογία 5 προς 1 φασόλια
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
σέλινο
πελτέ ντομάτας ή τριμμένη ντομάτα
1 κ.σ. κόκκινη γλυκιά πάπρικα (απαραίτητη)
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
ελαιόλαδο
προαιρετικά 1/2 πράσο δίνει γεύση
Εκτέλεση:
Δύο μικρά μυστικά της κουζίνας γενικής φύσεως:
- Για να βράσουν γρήγορα τα φασόλια ή και κρέατα (πχ. μοσχάρι) βάλτε 2 κλαδάκια μουριάς ή εναλλακτικά κλαδάκια κληματαριάς (κληματόβεργες). Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα (δοκιμασμένο εκ πείρας).
- Μην βάζετε ποτέ στα φαγητά σας μαγειρική σόδα γιατί αλλοιώνει την γεύση. Προτιμότερο μια πρέζα ζάχαρη.
Μικρά μυστικά από την 35ετη πείρα μου στη μαγειρική.
Δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο στο μαγείρεμα.
Όλα τα υλικά μας μαζί στην κατσαρόλα και 10 λεπτά πριν σβήσουμε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Η χωριάτικη φασολάδα θα σας μείνει αξέχαστη!