Η φανουρόπιτα είναι η νόστιμη και αρωματική πίτα που πηγαίνουν στην εκκλησία σαν τάμα, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου ή ανήμερα στις 27 Αυγούστου, για να βρουν κάτι που έχασαν ή απλά να τους φανερώσει ο Άγιος κάτι που επιθυμούν στη ζωή τους.
Στα νησιά συνηθίζεται, οι ανύπανδρες κοπέλες να συναγωνίζονται ποια θα φτιάξει την ωραιότερη πίτα για να ευχαριστηθεί ο Άγιος και να της φέρει γρήγορα τον ιδεατό σύζυγο.
Στη Λέρο στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου δεν θα ξεχάσω ότι την παραμονή υπήρχαν στην εκκλησία πάνω από 200 πίτες που μοιράζονται στους πιστούς.
Τα υλικά της πίτας πρέπει να είναι μονός αριθμός συνήθως 9 ή 11.
Η συνταγή είναι φτιαγμένη με 9 υλικά αν θέλουμε όμως μπορούμε να προσθέσουμε και σταφίδες και καρύδια οπότε τα υλικά θα είναι 11 και η γεύση πιο ανεβασμένη… ίσως έτσι ευχαριστηθεί ακόμα περισσότερο ο Άγιος.
Ας πιστέψουμε λοιπόν όπως απαιτεί η παράδοση ότι μόλις «διαβαστεί» από τον ιερέα, την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου θα μας φανερώσει ότι επιθυμούμε…
Με το καλό λοιπόν…
Η φανουρόπιτα της Βασούλας
Από τη Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά
1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
11/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι νερού σταφίδες μαύρες
1/2 ποτήρι νερού καρύδια κοπανισμένα
1 κ. σ. κανέλα
1 κ. γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το φινίρισμα
Άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με σύρμα και τα χτυπάμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας για να διαλυθεί εντελώς.
Σε ταψί στρογγυλό 26 π ή τετράγωνο, στρώνουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα ή πάνω κάτω και ψήνουμε για 50 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.