Φανουρόπιτα Ανδριώτικη – Εθιμική μοναστηριακή γεύση

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η φανουρόπιτα είναι η νόστιμη και αρωματική πίτα που πηγαίνουν στην εκκλησία σαν τάμα την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου ή ανήμερα στις 27 Αυγούστου, για να βρουν κάτι που έχασαν ή απλά να τους φανερώσει ο Άγιος κάτι που επιθυμούν στη ζωή τους.

Στα νησιά συνηθίζεται οι ανύπανδρες κοπέλες συναγωνίζονται ποια θα φτιάξει την ωραιότερη πίτα για να ευχαριστηθεί ο Άγιος και να της φέρει γρήγορα τον ιδεατό σύζυγο.

Η Χώρα της Άνδρου

Στη Λέρο στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου δεν θα ξεχάσω ότι την παραμονή υπήρχαν στην εκκλησία πάνω από 200 πίτες που μοιράζονται στους πιστούς.

Τα υλικά της πίτας πρέπει να είναι μονός αριθμός συνήθως 9 ή 11.

Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή του Πατέρα Ευδόκιμου που είναι και σπουδαίος μάγειρας και είναι ο άνθρωπος που αγαπώ πολύ αφού γνωριζόμαστε 30 χρόνια… πάντα με συμβουλεύει και από το στόμα του ακούς μόνο καλά λόγια για όλους. Δεν είναι τυχαίο που ένα ολόκληρο νησί τον λατρεύει.

Φανουρώπιτα Ανδριώτικη

Από τον Πατέρα Ευδόκιμο της Μονής Παναχράντου Άνδρου

Υλικά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

1⅓ φλ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

1⅓ φλ. ζάχαρη

1 ποτήρι γλυκό κρασί

1½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 κ.γ. σόδα

1 φλιτζάνι σταφίδες

100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη και μισό κ.γ. γαρίφαλο

1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

 

 Τρόπος Παρασκευής

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.

Χτυπάμε με το σύρμα δυνατά για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αποκτήσει την υφή κρέμας.

Ο Πατέρας Ευδόκιμος, Ηγούμενος της Μονής Παναχράντου της Άνδρου

Ρίχνουμε και το κρασί και ανακατεύουμε καλά.

Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και τον ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας.

Ανακατεύουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τις σταφίδες και τα καρύδια ακολουθώντας ένα μυστικό για την επιτυχία της φανουρόπιτας.

 Για να μείνουν οι σταφίδες και τα καρύδια σε όλη τη φανουρόπιτα και να μην σταθούν στον πάτο βάζουμε τα καρύδια και τις σταφίδες σε μπολ και τις ραντίζουμε με κρασί ή με τον πορτοκαλοχυμό. Ανακατεύουμε καλά τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τα ρίχνουμε μαζί με το αλεύρι στο μίγμα ανακατεύοντας καλά με το σύρμα για να μην σβωλιάσει το αλεύρι.

Το μείγμα πρέπει να είναι σαν χυλός.

Περνάμε το ταψί με ένα πινελάκι ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά.

Βυθίζουμε ένα μαχαιράκι στο κέντρο της πίτας και αν βγει στεγνό τότε η πίτα είναι έτοιμη, διαφορετικά ψήνουμε ακόμα.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και τότε την κόβουμε.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή σουσάμι και κανέλα.