Ένα δροσερό τζατζίκι με απίθανη γεύση που χαρίζει αυτή η πικάντικη και τονωτική πινελιά της άγριας μέντας και γίνεται σε χρόνο Dt. Η μέντα πλημμυρίζει βιταμίνες A, C, B2 και αντιοξειδωτικά.
Το τζατζίκι με τη αψάδα της μέντας δένει αρμονικά με όλα τα ψητά κρέατα και ιδιαίτερα με το αρνάκι και επιπλέον βοηθά την πέψη.
Επικό Τζατζίκι με μέντα
Από τον Θανάση Τάσσο, chef εστιατόριο Θamon, Ιωάννινα
Υλικά για 4 άτομα
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ αγγούρι, χωρίς σπόρια
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ ξύσμα λεμόνι
1-2 κ.σ. άνηθο ή μάραθο
1 κ.γ μέντα αποξηραμένη
Τρόπος παρασκευής
Τρίβουμε παραδοσιακά το αγγούρι με τη φλούδα του και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του στο σουρωτήρι ή πιέζουμε και με την παλάμη μας.
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, την μέντα, τον άνηθο και το αγγούρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε και πάλι.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά να δροσίσει.
Σερβίρουμε σε μπολ και το συνοδεύουμε με φρεσκοψημένες πιτούλες.