Έχουν 6 υποψηφίους… «ψήνουν» και τον μοιραίο ΓΑΠ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Στο ΚΙΝΑΛ, πριν από την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα από το θεριό που ανάγκασε την Φώφη Γεννηματά να εγκαταλείψει την κούρσα εκλογής προέδρου, οι υποψήφιοι ήταν τέσσερις. Λοβέρδος. Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Γεννηματά.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μετά, μαζί με το νερό που έπεφτε από τον ουρανό λόγω «Μπάλλου», άρχισαν να πέφτουν» κι υποψήφιοι. Γερουλάνος, Χρηστίδης, ακόμη κι ο Γκεγκέρογλου! Θα ήταν κι ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά πήγε ΣΥΡΙΖΑ.

Τις δε τελευταίες ώρες διαρρέουν και… προβληματισμοί του Γιώργου Παπανδρέου, επειδή …θεωρεί ότι η διαδικασία εκλογής αρχηγού είναι πια …αδιέξοδη.  Κι ίσως χρειάζεται εκείνος για να απομακρύνει τα αδιέξοδα…

Προσέξτε: Στο στενό περιβάλλον του ΓΑΠ – δηλαδή όσους δεν έχουν πάει ΣΥΡΙΖΑ- εκτιμούν ότι κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες υποψηφιότητες πρέπει ν’ αποσυρθούν, ούτως ώστε να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες εισόδου του στον β΄ γύρο που θα οδηγήσει στην προεδρία. Για το … καλό της χώρας, φυσικά.

Ποιοι πιέζονται παρασκηνιακά να αποσυρθούν  υπό το πρόσχημα ότι δεν βρίσκουν υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς τους; Οι εξής… τέσσερις: Καστανίδης (άλλωστε τον είχε ακολουθήσει στη διάσπαση με το ΚΙΔΗΣΟ), ο Γερουλάνος, ο Γκεγκέρογλου κι ο Χρηστίδης. Πολλοί δε από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, επικοινωνούν με δίκτυα ανά την Ελλάδα, βολιδοσκοπώντας καταστάσεις και θέσεις αναφορικά με το αν πρέπει να είναι υποψήφιος. Όσο για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ; Ο Καμίνης μιλάει με θέρμη υπέρ του, ενώ συμφωνούν με την υποψηφιότητά του κι οι βουλευτές Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδα), Γεώργιος Μουλκιώτης (Βοιωτία), Αχμέτ Ιλχάν (Ροδόπη) και Γιώργος Αρβανιτίδης (Β’ Θεσσαλονίκης).

Αυτά και πολλά άλλα καταδεικνύουν ότι οι κομματικοί γραφειοκράτες δεν διαθέτουν εφευρετικά μυαλά. Αλλιώς δεν θα παρακαλούσαν ή έστω προσκαλούσαν τον Γιώργο Παπανδρέου στα 70 του χρόνια να σώσει την Ελλάδα! Πολύ περισσότερο όταν μεγάλα κοινωνικά στρώματα τον έχουν απορρίψει εδώ καιρό (ούτε καν εξελέγη με το ΚΙΔΗΣΟ) και τον έχουν απαξιώσει πλήρως.

Πάντως κι ανεξαρτήτως αυτών, το ερώτημα που πλανάται είναι αν ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει πραγματικά να γίνει αρχηγός του ΚΙΝΑΛ αφήνοντας όσα ευχάριστα κάνει τώρα, μπαίνοντας στην  όγδοη δεκαετία της ζωής του. Δηλαδή έναν άνευ προηγουμένου πολιτικό τουρισμό ανά την υφήλιο.

Ακούστε: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι βουλευτής και μάλιστα εκλέγεται και θα εκλέγεται όσο επιθυμεί, σε όποια περιφέρεια θέλει, χωρίς να δίνει τη μάχη του σταυρού, ως πρώην πρωθυπουργός. Επιπλέον, είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έστω κι αν αυτή πια είναι μια οργάνωση –μνημείο, χωρίς κανένα κύρος η παρεμβατικότητα.  Από τη θέση αυτή, κάνει δεκάδες ταξίδια ετησίως, μιλά σε διάφορα πανεπιστήμια ή διεθνή φόρα και «πουλάει» το όραμα του σοσιαλισμού στα πλαίσια ενός κόσμου που δεν υπάρχει. Ενός ιδεατού κόσμου.  Γι αυτό άλλωστε είναι γεννημένος ο Γιώργος Παπανδρέου. Για υψηλή θεωρία, για οράματα και δημόσιες σχέσεις.

Ακόμη όμως κι αν απεμπολήσει όσα του αρέσουν για να σώσει το κόμμα, μπορεί να το πράξει; Κι έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να το πράξει; Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε στον ελληνικό λαό «λεφτά υπάρχουν» και ταυτοχρόνως συνομιλούσε κρυφά (ως απεδείχθη) με τον τότε διευθυντή του ΔΝΤ, τον Ντομινίκ Στρος Καν, για τον τρόπο που θα ζητηθεί η βοήθεια του. Κι όταν έγινε πρωθυπουργός, αντί να μαζέψει αμέσως τα χαλαρά και σπάταλα οικονομικά της κυβέρνησης Καραμανλή, εκείνος έδινε …αυξήσεις μισθών… Μετά, αφού ενίοτε τον έψαχναν βατραχάνθρωποι χαμένο με το κανό ή απασχολούσε την κοινή γνώμη προσπαθώντας να βάλει την αλυσίδα στο ποδήλατο εν κινήσει, φτάσαμε Καστελόριζο… Κι ύστερα εκπαραθυρώθηκε κι από πρόεδρος του ΠαΣοΚ και από πρωθυπουργός ως ολετήρας και καταστροφέας της Ελλάδας.  Το δε κόμμα του σκυλεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ! Αργότερα δε, έφτασε στο σημείο να  διασπάσει το κόμμα που κληρονόμησε δια του οικογενειακού ονόματος και του δαχτυλιδιού του Σημίτη, αφού έκανε κι εκλογές που ήταν μόνος του υποψήφιος…

Είναι άραγε όλα αυτά εγγυήσεις κομματικής ενότητας κι εξόδου από …αδιέξοδα, όπως λένε στο περιβάλλον του; Προφανώς κι όχι.

Όμως, κάποιοι κάνουν τα πάντα για να τεθούν αναχώματα στον Λοβέρδο που είναι πια η ισχυρότατη υποψηφιότητα.  Χώρια του ότι πολλοί του Γιώργου Παπανδρέου είναι…. ομπρέλες στον ΣΥΡΙΖΑ. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πάντως, οφείλουμε να πούμε κι αυτό: Η πιθανή υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου ανησυχεί τα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου. Μη τυχόν και συμπαρασύρει μέρος των ευρισκόμενων σε αδιέξοδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επαναπατριστούν στο ΚΙΝΑΛ.

Θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου παρών στο νέο ραντεβού με την ιστορία, όπως έλεγε ο πατέρας του; Κι αν είναι, θα είναι συνεπής αυτή τη φορά; Θα παραμείνει; Ή θα τα ξανακάνει θάλασσα;  Ή θα εφεύρει καμιά … Μπιρμπίλη, Ραγκούση, Δρούτσα, Πεταλωτή, Τόγια κλπ κι εκείνος θα κόβει βόλτες εδώ κι εκεί, όπως τον οδηγεί η κοσμοπολίτικη φτιαξιά του;

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 17 Οκτωβρίου 2021
Επόμενο άρθροΓερμανία: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η… φαιά εξοχότης της γερμανικής πολιτικής παίρνει θέση στην πίσω σειρά
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.