Δροσερό πολίτικο Ζερντέ – Κύμα δροσιάς και γεύση μυρωδάτη

Μια δροσιά, γλύκα και άρωμα πλημμυρίζει τον ουρανίσκο μας και ειδικά τώρα το καλοκαίρι ότι καλύτερο για να ολοκληρωθεί ένα ωραίο δείπνο.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Βασικά πρόκειται για μια αρωματική κρέμα ρυζιού με Κρόκο Κοζάνης, ροδόνερο, φιλέ αμυγδάλου ή κουκουνάρι. Η ιστορία του μεγάλη αφού ήταν το γλυκό του χαρεμιού για να έχουν μυρωδάτη αναπνοή και διάθεση ευζωική.

Το ζερντέ έχει χρώμα της δημιουργικής διάθεσης και έτσι μπορούμε να το «δέσουμε» με όλου του κόσμου τα καλά ρόδι, σταφίδες, αμύγδαλο, κουκουνάρι και μέσα στην κρέμα και ολόγυρα και στην επιφάνειά της. Σε επετείους το ραίνουν με ροδοπέταλα και αποκτά γιορτινή όψη.

Η Αγια Σοφιά από τον Βόσπορο
Η Αγια Σοφιά από τον Βόσπορο… νοσταλγία και ομορφιά απαράμιλλη

Πάντως κάθε φορά που φτιάχνω ζερντέ αναπολώ τα ταξίδια μου στην Κωνσταντινούπολη,… νοσταλγία και ομορφιά.

Δροσερό πολίτικο Ζερντέ

Η συνταγή του Armada hotel, του πιο ατμοσφαιρικού ξενοδοχείου στην παλιά Πόλη

Υλικά

130γρ. ρύζι γλασέ

2 κ.σ. κορνφλάουρ

1.500ml νερό

280γρ. ζάχαρη

5 στήμονες κρόκου Κοζάνης

60 γρ. κουκουνάρι ή φιλέ αμυγδάλου

Για το φινίρισμα

80γρ. σταφίδες

70γρ. κουκουνάρι

50 γρ. σπυριά ροδιού

30 γρ. φιστίκι Αιγίνης

ροδόνερο

Δροσερό πολίτικο Ζερντέ 2

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τον κρόκο Κοζάνης σε φλιτζάνι με καυτό νερό και το αφήνουμε για 30 λεπτά.

Αφού ξεπλύνουμε το ρύζι μέσα στο σουρωτό με δροσερό νερό το αφήνουμε 2 λεπτά να φύγουν τα πολλά νερά.

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά. Τότε ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και σχεδόν να λιώσει.

Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Διαλύουμε το κορνφλάουρ σε ένα ποτηράκι με λίγο νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι για να μην σβολιάσει.

Το ρίχνουμε λίγο λίγο στο ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμα. Την τελευταία στιγμή βάζουμε το κουκουνάρι και ανακατεύουμε.

Με κουτάλα μοιράζουμε το γλυκό σε ατομικά μπολ και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσουν στο δωμάτιο και ραντίζουμε με ροδόνερο.

Τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Σερβίρουμε το γλυκό μας πασπαλίζοντας με ρόδι, σταφίδες, φιλέ αμυγδάλου και ότι άλλο μας αρέσει.

Προηγούμενο άρθροKαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 2 Ιουλίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 2 Ιουλίου 2023