Καλοκαιρινή δροσερή σαλάτα νόστιμη και γίνεται στο λεπτό… Η ιδέα από την Φολέγανδρο αφού μετά το μπάνιο η Μαρία Τζώρτζη του ξενοδοχείου Vrahos, στον Καραβοστάση, μας ετοίμασε να φάμε κάτι δροσερό, ελαφρύ και παράλληλα χορταστικό…
Για να έχω αυτή την ανάμνηση… ζήτησα από την φίλη μου Δέσποινα Ανδραλή ιδιοκτήτρια το καλύτερου καταστήματος εστίασης στα Βαλκάνια “Αγιολί” – Θεσσαλονίκη, να μας ετοιμάσει ένα ανοικτό σάντουιτς με αύρα θαλασσινή.
Σας δίνουμε μια εκδοχή στην συνταγή που ακολουθεί αλλά μπορείτε και εσείς ανάλογα με τα υλικά που έχετε στο σπίτι να την διανθίσετε με γεύσεις που αγαπάτε.
Μπορείτε στην τονοσαλάτα να βάλετε κάπαρη, λιαστή ντομάτα, κρίταμο, καπαρόφυλλα ή και τριμμένο καρότο. Αντί για λεμόνι μπορείτε να βάλετε πορτοκάλι και μυριστικά. Αντί για φύλλα λόλας βάζετε στο ψωμάκι φετούλες λεπτές αβοκάντο δροσερό και στρώνετε την τονοσαλάτα. Το σίγουρο είναι ότι θα λατρέψουν οι φίλοι σας αυτήν την γευστική δημιουργία αφού μπορείτε να την σερβίρετε είτε σαν ελαφρύ γεύμα ή δείπνο ή και μεζεδάκι για το ούζο σας, αφού κόψετε τις φετούλες σε κομμάτια. Καλή όρεξη λοιπόν όπου και αν είστε…
Δροσερή Τονοσαλάτα σε ανοικτό σάντουιτς
Από την Δέσποινα Ανδραλή ιδιοκτήτρια το καλύτερου καταστήματος εστίασης στα Βαλκάνια “Αγιολί” Λεωφ. Νίκης 15 Θεσσαλονίκη
Υλικά
8 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο
1 κονσέρβα τόνου σε νερό
2 μεγάλες κουταλιές μαγιονέζα ελαφριά
1 κ.γ. κέτσαπ ή και λιγότερο
½ κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
1 μικρό αγγουράκι τριμμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5 φυλλαράκια δυόσμου φρέσκου ψιλοκομμένα
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
1 μεγάλο ραπανάκι κομμένο σε λεπτές φετούλες
20 φύλλα πράσινης σαλάτας
10 φύλλα λόλας πράσινη και μωβ
5 – 6 ντοματάκια πομοντόρο
Ελαιόλαδο εκλεκτό
10 μαύρες ελιές φιλεταρισμένες
Τρόπος παρασκευής
Στραγγίζουμε τον τόνο και τον θρυμματίζουμε με το πιρούνι.
Βάζουμε τον τόνο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, το σέλερι και αλατοπιπερώνουμε.
Σε μπολάκι βάζουμε την μαγιονέζα, την κέτσαπ, την σκόνη μουστάρδας, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν
Σουρώνουμε και στίβουμε στα χέρια μας το αγγούρι να φύγουν όλα τα υγρά.
Ρίχνουμε το μείγμα μαγιονέζας στον τόνο και προσθέτουμε το αγγούρι, τα φύλλα δυόσμου και λίγο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε το καλύπτουμε με διαφάνεια το μπολ.
Το δροσίζουμε στο ψυγείο για 35 λεπτά.
Πλένουμε τα σαλατικά μας και κάνουμε μια σαλάτα με λόλα σε δύο χρώματα και στην μέση βάζουμε κομμένο το ντοματάκι. Ραντίζουμε την σαλατούλα με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Κρατάμε 8 φύλλα λόλας για να τα απλώσουμε πάνω στις φέτες ψωμιού.
Φρυγανίζουμε στην τοστιέρα ή στην φρυγανιέρα τις φέτες ψωμιού και πάνω απλώνουμε από ένα φύλλο λόλας.
Βγάζουμε την τονοσαλάτα από το ψυγείο.
Απλώνουμε σε κάθε φέτα μια μεγάλη κουταλιά τονοσαλάτας και την στρώνουμε την επιφάνειά της.
Διακοσμούμε την τονοσαλάτα με φετούλες ραπανάκι και ένα φιλετάκι ελιάς Καλαμών.
Σερβίρουμε δύο φετούλες σε κάθε πιάτο με την αντίστοιχη σαλάτα.
Δένει απίθανα με παγωμένη μπύρα ή ουζάκι