Συνταγή: Δίπλες της θείας Σοφίας – Ταξίδι στις γεύσεις των Χριστουγέννων

Δίπλες

Οι δίπλες είναι από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα που εθιμικά συνδέθηκε με την γέννηση.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σχήμα τους θυμίζει το «σπάργανο» που ήταν τυλιγμένος ο Χριστός μόλις γεννήθηκε φέρνοντας μαζί του την ελπίδα. Παρασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα αλλά κάθε περιοχή δίνει το δικό της σχήμα και προσθέτει στην ζύμη ή στο πασπάλισμα τα δικά της τοπικά προιόντα. Αλλού βάζουν πορτοκαλοχυμό, αλλού μαστίχα και για το πασπάλισμα χρησιμοποιούν από καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης μέχρι ψιλοκομμένα κάστανα, μέλι, πετιμέζι, ζάχαρη, κανέλλα ή μίγματα αρωματικών μπαχαρικών.

Από μικρή νοσταλγικά θυμάμαι την αγαπημένη μου θεία Σοφία να μας φέρνει, την παραμονή των Χριστουγέννων, βουναλάκια από δίπλες και οι επιδρομές μου συχνές κυρίως «για αρπαγή» καρυδιών από την κορυφή…

δίπλες

 ΔΙΠΛΕΣ  ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

12 αυγά

2 κ.σ. ζάχαρη

5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού

2 κ.σ. σόδα

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

Μισό ποτήρι μέλι ανθέων

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε ένα ποτήρι διαλύουμε μέσα στον χυμό πορτοκαλιού, την σόδα ανακατεύοντας με ένα πιρούνι.

δίπλες 2Σε μια λεκάνη βάζουμε μέρος της ποσότητας του αλευριού και ρίχνουμε το ελαιόλαδο χτυπώντας ελαφρά στο μίξερ.

Προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύουμε ελαφρά και αμέσως μετά ρίχνουμε το μίγμα της σόδας και το αλάτι.  Συμπληρώνουμε όσο αλεύρι «πάρει».

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει σφιχτή.

Την αφήνουμε για μια ώρα να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος.

Αμέσως μετά στην ζύμη ρίχνουμε την μαστίχα και την ζυμώνουμε μια φορά ακόμα να πάει παντού και να πλημμυρίσει αρώματα….

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Με το ξυλίκι αφού το πασπαλίσουμε όπως και τον πάγκο μας με αλεύρι για να μην κολλά η ζύμη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο. Με τη ροδέλα κόβουμε το φύλλο σε σχήματα που θέλουμε τετράγωνα για να μείνουν ανοικτά, ορθογώνια ή λωρίδες .

Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο και τυλίγουμε τις δίπλες με πιρούνι ή πυρίμαχη πηρούνα.

Σε πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε για ένα λεπτό μέχρι να τραβήξει «το πολύ λάδι».

Με τρυπητή κουτάλα βουτάμε τις δίπλες στο σιρόπι και αμέσως μετά πασπαλίζουμε με κανέλα, τριμμένα καρύδια και αμύγδαλα.

Δίπλες μούρλια …και αρώματα

Προηγούμενο άρθροΗ ψηφιακή μαστογραφία έχει μεγαλύτερη διαγνωστική αποτελεσματικότητα στον καρκίνο του μαστού από την παραδοσιακή μαστογραφία
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Ψήφισμα