Δημήτρης Καπούνης: ”Σέβομαι πάνω απ’ όλα τον κτηνοτρόφο και τον αγρότη”

Συνέντευξη του Δημήτρη Καπούνη στο speakfreely.gr

Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε να μιλήσετε στο ενημερωτικό και προωθητικό site μου, το speakfreely.gr. Θα ήθελα αρχικά να μας πείτε μερικά πράγματα για εσάς…

Είμαι ο Δημήτρης Καπούνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ). Συνολικά 17 χρόνια είμαι στην Ένωση. Τρία χρόνια Αντιπρόεδρος και τα υπόλοιπα χρόνια Πρόεδρος. Πιστεύω πως έχουμε κάνει μία σωστή δουλειά απέναντι στο συνεταιριστικό κίνημα αλλά και στην Νάξο. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει να παράγουμε 1500 τόνους τυρί, χιλιάδες τόνους πατάτας και δέκα με έντεκα χιλιάδες αιγοπρόβατα που τα πουλάμε σ’ όλη την Ελλάδα. Τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά και αντιστοιχούν περίπου για κάθε χρόνο. Η διοίκησή μας είναι 5μελής και τα μέλη της είναι άμισθα. Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο και τον παραγωγό της Νάξου!

-Η οικογένειά σας έχει σχέση με τον αγροτουρισμό;

Προέρχομαι από μία αγροτική οικογένεια του Γλυνάδου της Νάξου. Μέχρι τα 18 μου είχα ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και την γεωργία επειδή ασχολούνταν και οι γονείς μου. Μετά έφυγα για σπουδές. Αγαπάω τον πρωτογενή τομέα γιατί με αυτόν μεγάλωσα. Σέβομαι πάνω απ’ όλα τον κτηνοτρόφο και τον αγρότη!!!

-Πέρα από τον πρωτογενή τομέα κάνετε κάποιες άλλες δραστηριότητες;

-Ναι, είμαι υπάλληλος του ΟΤΕ. Και ασχολούμαι με τα τουριστικά!

DSC 0185

-Φέτος, δεν έγινε δυστυχώς η γιορτή της πατάτας που όλοι περιμέναμε…

Δυστυχώς φέτος δεν έγινε η γιορτή αλλά ούτε και το φεστιβάλ! Έγινε το Food Experience Πατάτας στις 28/29/30 Αυγούστου. Με ελάχιστους και στοχευμένους καλεσμένους από blogs, σεφ, καλλιτέχνες και κάποιους δημοσιογράφους. Έπρεπε να τηρήσουμε όλα τα μέτρα προστασίας, πράγμα και το οποίο επιτεύχθηκε.

-Η κατάσταση με τον κορωνοιό πόσο σας έχει επηρεάσει;

Σαν Ένωση μας έχει επηρεάσει, αλλά όχι ακόμη τον κτηνοτρόφο ή τον αγρότη. Αγοράσαμε το κρέας με χαμηλότερη τιμή από την αναμενόμενη γιατί έτσι επέβαλλε η αγορά. Όμως, με το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και την επιστροφή του κόσμου στην Αθήνα σιγά-σιγά, πιστεύω θα έχουμε προβλήματα στην πατάτα, στο κρέας και στο γάλα, όσον αφορά τις πωλήσεις. Θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα πρωτόγνωρο. Αυτή τη στιγμή, είμαστε ήδη γύρω στο 20% κάτω σε κύκλο εργασιών. Αν πέσουμε κι άλλο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για να ανέβουμε. Εύχομαι να μην αντιμετωπίσουμε άλλα χειρότερα προβλήματα γιατί θα είναι πολύ κακό για το νησί μας αλλά και για τον πρωτογενή τομέα γενικότερα.

-Πόσα άτομα στην Νάξο ασχολούνται με την παραγωγή της πατάτας;

Εμείς έχουμε περίπου 1200 κτηνοτρόφους και παραγωγούς πατάτας. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω πλήρως γιατί κάποιος μπορεί να έχει και πατάτες αλλά και γελάδια. Επίσης, 20 άτομα από αυτά έχουν και γελάδια στην Αμοργό. Επίσης, 600 άτομα περίπου μας φέρνουν το γάλα. 

Και αιγοπρόβατα;
-Στην Νάξο υπάρχουν 130.000 αιγοπρόβατα, 9000 βοειδή, 4000 αγελάδες και 5000 μοσχάρια.

-Καλύπτετε όλη την Ελλάδα;

Έχουμε κάθε μέρα μέσο όρο 40 τόνους γάλα. Επίσης παράγουμε και την Γραβιέρα Νάξου που είναι Π.Ο.Π. καθώς και άλλα είδη τυριών.

kap3

Τι είναι αυτό που κάνει την πατάτα Νάξου ξεχωριστή από τις υπόλοιπες που έχουμε στην Ελλάδα;

Καταρχάς, η γεωγραφική θέση που έχουμε. Μετά θα έλεγα το κλίμα. Τρίτον, οι πατάτες Νάξου δεν καλλιεργούνται με πολλά λιπάσματα, διότι υπάρχει κοπριά των ζώων. Η κτηνοτροφία αναπτύχθηκε μέσα από την πατάτα! Όπου υπήρχε ζώο υπήρχε και περισσότερη παραγωγή πατάτας για τον αγρότη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξει την κτηνοτροφία με λιγότερα κόστη.

-Ο ξένος τουρισμός εντυπωσιάζεται από την πατάτα της Νάξου;

Εμείς καταρχάς δεν εξάγουμε την πατάτα. Είναι προιόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Π.Γ.Ε οπότε δεν μπορούμε να το εξάγουμε. Όμως, πιστεύω ότι είναι η καλύτερη πατάτα στην Ελλάδα. Βέβαια και η πατάτα από το Νευροκόπι για να μην την αδικήσω είναι πολύ καλή. Ο ξένος κόσμος μας λέει, πως η πατάτα Νάξου έχει άλλη γεύση στο τηγάνι και άλλη γεύση στο βράσιμο.

Είχα διαβάσει πως είχατε κατέβει στο Άμπου Ντα Μπι σε ένα φεστιβάλ προϊόντων. Πώς ήταν η εμπειρία σας αυτή και ποια διάκριση είχατε;

Εμείς συμμετέχουμε σε εκθέσεις, στις οποίες λαμβάνουμε συμμετοχή μέσω προγραμμάτων που υπάρχουν της Ευρωπαικής Ένωσης. Υπήρχε ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμάνια αλλά και σε τρίτες χώρες όπως ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα… Έχουμε κατέβει επίσης στην Σανγκάη της Κίνας. Φυσικά πάντα, μόνο τα δικά μας προϊόντα παρουσιάζουμε. Υπάρχει διάκριση! Η  Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι κάτι διαφορετικό! Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως χρειαζόμαστε 11.5 κιλά γάλα για να φτιάξουμε ένα κιλό τυρί. Μόνο από αυτό καταλαβαίνει κανείς την διατροφική αξία που έχει αυτό το προϊόν. Επίσης, ωριμάζει σε 90 μέρες και γίνεται παραδοσιακή η τυροκόμηση, δηλαδή όπως ήταν παλιά. Οπότε, όλο αυτό το κάνει να είναι ένα ξεχωριστό προϊόν για αυτό το δέχεται ο καταναλωτής. Είναι ξεχωριστό στην γεύση και για αυτόν τον λόγο έχει πάρει πάρα πολλές διακρίσεις όπου συμμετέχουμε. Φέτος, λόγω του κορωνοιού δεν συμμετείχαμε σε καμία έκθεση, μας ακυρώθηκαν όλα. Εγώ προσωπικά έχω να φύγω από την Νάξο από τις 10 Μαρτίου!

-Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Eίναι να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας, να διατηρήσουμε το προϊόν μας και με εξωστρέφεια να κάνουμε περισσότερες εξαγωγές στην υπόλοιπη Ευρώπη ή Καναδά ή Αυστραλία ή Κύπρο ή Εμιράτα απ’ ότι κάνουμε τώρα.

-Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο που δεν γνωρίζει τίποτα για όλα αυτά;

Πρώτα απ’ όλα να εμπιστεύεται τα ελληνικά προϊόντα, να δοκιμάσει την γραβιέρα της Νάξου γιατί είναι ένα διαφορετικό προϊόν. Καθώς επίσης και την πατάτα της Νάξου αλλά και το κρέας.

kap2

-Διακοπές στην Νάξο θα προτείνατε;

Πάντα! Η Νάξος είναι ένα φιλόξενο νησί με μεγάλες παραλίες, γαλανά νερά και καθαρές θάλασσες. Έχει πολύ καλή γαστρονομία. Είναι ένα φτηνός προορισμός. Πιστεύω πως ο κόσμος θα μείνει ευχαριστημένος!

-Αγαπημένο σας μέρος εδώ στην Νάξο;

-Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα και Πλάκα!

-Κλείνοντας, θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Η πολιτεία θα πρέπει να στραφεί λίγο στον πρωτογενή τομέα και να τον βοηθήσει. Πιστεύω ότι ο παραγωγός θα πρέπει να αποκτήσει έναν ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) για να μπορέσει να γίνει επαγγελματίας ή να μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζει η χώρα. Επίσης να μπορεί να πάρει ένα άτοκο δάνειο από την τράπεζα. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη και θεωρώ πως πρέπει να ξεκινήσουν και στην Ελλάδα. Η πολιτεία πρέπει να φροντίσει τον κτηνοτρόφο, να ανοίξει  ΚΑΔ και εκείνοι με την σειρά τους να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα.

 Βίκυ Ντούλια
Προηγούμενο άρθρο2η αγωνιστική για την Β’ ΕΠΣ Ημαθίας. Παλαιοχώρι-ΑΕ Αλεξάνδρειας το παιχνίδι της αγωνιστικής
Επόμενο άρθροΚίνα-Covid-19: Ζώντας κορονοϊός εντοπίστηκε σε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων