Χταπόδι ξυδάτο – Γεύση που ξεχειλίζει θάλασσα

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Το χταπόδι είναι από τους αγαπημένους θαλασσομεζέδες και εκτιμάται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των νηστειών ή των διακοπών με ουζάκι, δίπλα στη θάλασσα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η αλήθεια είναι ότι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους από φουρνιστό με πατάτες ή κριθαράκι μέχρι τυλιχτό σε λαδόκολλα ή ακόμα με κοφτό μακαρονάκι. Η επική ατόφια γεύση έρχεται από το ξυδάτο που είναι χάρμα με ένα εκλεκτό ελαιόλαδο, ρίγανη και ένα δυνατό ξύδι. Λίγες ελίτσες, ένα πιάτο τζατζίκι και φρυγανισμένο ψωμάκι είναι η Ελλάδα «κλεισμένη» στο πιάτο.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα τα χταπόδια δεν είναι τεράστια σαν αυτά των ανοικτών θαλασσών υπάρχουν και τα μικρότερα που λέγονται μοσχοχτάποδα και είναι ιδιαίτερα νόστιμα.

Η Νανά φίλη αγαπημένη και βραβευμένη chef μας δίνει την συνταγή για τον εκλεκτό θαλασσομεζέ.

Χταπόδι ξυδάτο

Από την Νανά Γκαμπούρα, executive chef του εστιατορίου «Η κουζίνα της μαμάς Αννας» Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

1 χταπόδι φρέσκο  φρέσκα, μεσαίου μεγέθους

2 φύλλα δάφνης

ρίγανη

αλάτι

Για το σερβίρισμα

ελαιόλαδο εκλεκτό

ξύδι δυνατό

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το χταπόδι, το κόβουμε στα τέσσερα και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τα δαφνόφυλλα και ένα ποτήρι νερό. Αν το χταπόδι είναι μικρό όπως το μοσχοχτάποδο της φωτογραφίας τότε το βράζουμε ολόκληρο αφού το καθαρίσουμε χωρίς να το κόψουμε.

Σκεπάζουμε και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Σε 30-35 λεπτά περίπου είναι έτοιμο.

 Κατά τη διάρκεια του βρασμού συμπληρώνουμε ζεστό νερό, εάν χρειαστεί.

Το βγάζουμε και το σερβίρουμε κομμένο σε κομμάτια ή ολόκληρα πλοκάμια με μπόλικο ελαιόλαδο και ξύδι.