Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι – Ένα αστέρι της θαλασσινής κουζίνας

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και είναι δεμένη απόλυτα με τη Σαρακοστή.

Γίνεται εύκολα και τα θρεπτικά οφέλη της πολλά.

Το χταπόδι ξεχειλίζει βιταμίνες, Ω3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Ευκαιρία να το απολαύσουμε με ένα ποτήρι κρασί ή ούζο.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι 1

 

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Από τη Νατάσσα Χατζηαρβανίτη, δεινή μαγείρισσα

Υλικά για 4-5 άτομα

1 χταπόδι φρέσκο, 1.000 – 1.200 γρ.

2 ξερά κρεμμύδια

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί, ασύρτικο

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μπαχάρι

1 πρέζα γαρύφαλλο

1 φλιτζάνι τριμμένες ντομάτες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι 2

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε προσεκτικά το χταπόδι. Αφαιρούμε το εσωτερικό της γούλας του και πιέζοντας δυνατά αφαιρούμε το στόμα του, που βρίσκεται στο κέντρο.

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μεγάλες μπουκιές.

Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια.

Σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.

Ρίχνουμε τα κομμάτια χταποδιού στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά και τότε το χταπόδι παίρνει σκούρο χρώμα.

Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπάζει το χταπόδι.

Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.

Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό για να βράσει το μακαρονάκι.

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το κοφτό μακαρονάκι και να μείνει το φαγητό με λίγη σάλτσα.

Αφού δοκιμάσουμε προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε μία πρέζα ζάχαρης και μόνον αν χρειαστεί ελάχιστο αλάτι, γιατί το φρέσκο ειδικά χταπόδι μπορεί να μην χρειάζεται αλάτι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό το φαγητό και προσθέτουμε μέσα δύο παγάκια για να πέσει η θερμοκρασία και σταματήσει ο βρασμός.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι 3

Σερβίρουμε το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, όσο ακόμα είναι ζεστό και έχει ζωμό γιατί απορροφάται από το ζυμαρικό, όσο περνά η ώρα και μπορεί να κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 10 Μαρτίου 2025