Χορτοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο – Αυθεντική ρουμελιώτικη συνταγή του ονείρου

Χορτοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Στα βουνά της Ρούμελης συνάντησα την μητέρα της φίλης μου που έχει το ωραίο εστιατόριο «Το αρχοντικό της Περσεφόνης».

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Θαύμασα τον τρόπο που μας άνοιξε το φύλλο με άνεση και χάρη ξεχωριστή… Η γέμιση κάθε εποχή διανθίζεται με τα αρωματικά των βουνών της και το τυρί κάποιες φορές είναι το δικό της κάποιες άλλες είναι φέτα ή ακόμα και τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Αν και μου είπε ότι της αρέσει να βάζει ανάμεσα στη γέμιση ορθογώνια κομμάτια από την κεφαλογραβιέρα «έτσι για να την νοιώθεις καλύτερα…».

Την ημέρα που πήγαμε με την κόρη της Περσεφόνη είχε φτιάξει τυράκι με γάλα από τις κατσικούλες της… Γεύση πολύτιμη… αυθεντική.

Η συνταγή δική σας.

Χορτοτυρόπιτα Ρουμελιώτικη

Υλικά

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο εκλεκτό

1 σφηνάκι ξίδι από κόκκινο κρασί

λίγο αλάτι θαλασσινό

χλιαρό νερό «όσο πάρει»

Για την γέμιση

400 γρ. τυρί φέτα

2 κιλά σπανάκι ψιλοκομμένο

500 γρ. πράσα ψιλοκομμένα

2 ματσάκια καυκαλήθρες ψιλοκομμένες

2 ματσάκια μυρώνια ψιλοκομμένα

2 ματσάκια λάπατα ψιλοκομμένα

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

ένα ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

3 αυγά

1 κ.σ. σιμιγδάλι χονδρό

λίγο ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Χορτοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλοΤρόπος Παρασκευής

Για την ζύμη

Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μία λεκάνη κάνουμε μία γουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει μία εύπλαστη  ζύμη που δεν να κολλάει στα χέρια.

Για την γέμιση

Βάζουμε σε μία φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, το μάραθο, τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια, τα λάπατα και το σπανάκι, λίγο πιπέρι και τα σοτάρουμε ελαφρά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και κλείνουμε το μάτι.

Χορτοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο 2Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση ελαφρά.

Λαδώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί.

Παίρνουμε από την ζύμη τη μισή και ανοίγουμε φύλλο για το κάτω μέρος του ταψιού ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά του. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο με ένα πινελάκι και το απλώνουμε στο ταψί.

Ρίχνουμε στη γέμιση τη φέτα, τα αυγά και το σιμιγδάλι, τα ανακατεύουμε και στρώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης  πάνω από το φύλλο.

Ανοίγουμε και το υπόλοιπο ζυμάρι σε 2 φύλλα.

Το ένα σκεπάζουμε τη γέμιση και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση αφού την στρώσουμε. Κατόπιν βάζουμε το άλλο φύλλο και κλείνουμε την πίτα.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο, την χαράζουμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο  C για περίπου 90 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Δεν σκεπάζουμε ποτέ την πίτα για να είναι το φύλλο τραγανό.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η πίτα τρώγεται και την επόμενη μέρα και είναι ίσως ακόμα πιο νόστιμη.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Παρασκευή 02-09-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου 2022