Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να φτιάξουμε μαζί, τα δικά μας χωριάτικα ψωμιά.
Ένα ψωμί εύκολο, γρήγορο και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, δε χρειάζεται να ζυμώνουμε πολύ ώρα, παρά μόνο να κάνουμε μερικά διπλώματα.
Η νοστιμιά τους θα σας ανταμείψουν.
Σκέτη απόλαυση, κρατσανιστά και πεντανόστιμα.
Ψωμιά χωριάτικα στη γάστρα
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά που θα χρειαστούμε:
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. σκληρό αλεύρι
200 γρ. κίτρινο αλεύρι
Συνολικά θα χρειαστούμε 1 κιλό αλεύρι
60 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
1, 5 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
700 γρ. χλιαρό νερό, όχι καυτό
Και φυσικά θα χρειαστούμε λίγο λάδι για τα χέρια μας.
Εκτέλεση συνταγής:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, χωρίς να παιδεύουμε το ζυμάρι μας, κάνοντας μόνο μερικά διπλώματα
Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι μας, για κανένα δίωρο.
Ή ακόμα καλύτερα το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα 12ωρο.
Η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε είναι η εξής:
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις και βάζουμε μέσα τη γάστρα μαζί με το καπάκι της για 45 λεπτά μέχρι να κάψει καλά.
Ύστερα όταν βάλουμε τα ψωμιά μέσα στη γάστρα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκι.
Στη συνέχεια βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα και αφήνουμε να ψηθούν τα ψωμιά, για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα βγάζουμε από τη γάστρα μας και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Γίνονται πολύ καλύτερα και από τα ψωμιά του αρτοποιείου.
Βγαίνουν μεγάλα 2 ψωμιά.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση.