Ένα γλυκάκι πανεύκολο και νόστιμο που έχει καταγραφεί στο DNA ολων των μεσογειακών λαών.
Η γευστική αυτή δημιουργία ανήκει στη λεγόμενη “φτωχή κουζίνα” αφού είναι καμωμένο με υλικά χαμηλού κόστους, αλλά έχουν διατροφική αξία. Στο χαλβά μπορούμε να προσθέσουμε τους ξηρούς καρπούς που αγαπάμε, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο.
Μπορούμε να το πασπαλίσουμε με κανέλα Κεϋλάνης αλλά και με ινδοκάρυδο. Ακόμα αν θέλουμε προσθέτουμε και γλυκά του κουταλιού κομμένα κομματάκια η επιλογή δική σας.
Ένα γλυκάκι νόστιμο για την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.
Χαλβάς της Μαρίκας
Από το ξενοδοχείο Vrahos, Kαραβοστάσης Φολεγάνδρου
Υλικά
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό
3 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
4 φλιτζάνια νερό εμφιαλωμένο
150 γρ. αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα
100 γρ. σταφίδα μαύρη
75 γρ. κουκουνάρι
Ξύσμα από 1 φρέσκο λεμόνι
Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
Για το φινίρισμα
1 – 2 ξύλα Κανέλας Κεϋλάνης
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ανακατεύουμε και βράζουμε για 3 λεπτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάδι και ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια να ροδίσουν.
Τότε προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Όταν καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι θα πάρει ένα χρυσό ξανθό χρώμα.
Ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι γιατί πολλές φορές πετάγεται το καυτό σιμιγδάλι.
Προσθέτουμε και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα, στην άκρη, να σιγοβράζει μέχρι να σφίξει.
Ρίχνουμε το χαλβά σε φόρμα και τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένα αμύγδαλα.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε και με ξυλάκια κανέλας.