Νοστιμιά, χρώμα και άρωμα πορτοκαλιού. Ένα γλυκό που γίνεται σε 20 λεπτά και είναι ποίημα. Το σερβίρουμε σαν επιδόρπιο ή συνοδεύουμε το πρωινό μας ή ακόμα και τον απογευματινό καφέ της ραστώνης.
Μικρή θυμάμαι στις διακοπές στο Ναύπλιο ο χαλβάς πορτοκαλιού, έπαιζε δυνατά αντί της σοκολατένιας τούρτας, που οι μαμάδες έλεγαν δεν κάνει να τρώμε σοκολάτα το καλοκαίρι… Ο λόγος βέβαια ήταν άλλος … η οικονομική δυνατότητα των ανθρώπων της επαρχίας τότε…
Στο Γαλαξίδι στον φιλόξενο ξενώνα Γανυμίδη, που το πρωινό είναι μοναδικό «συνάντησα» τον χαλβά των παιδικών μου αναμνήσεων «διά χειρός» Χρυσούλας, που έχω μέσα στην καρδιά μου, γιατί οι προσπάθειές της για την προώθηση της τοπικής κουζίνας είναι αξιοθαύμαστες.
Αν περάσετε από το Γαλαξίδι να ξέρετε ότι η Χρυσούλα παραδίδει στην αυλή του ξενώνα μαθήματα μαγειρικής με πρωταγωνιστή τις πίτες και την τοπική κουζίνα.
Η συνταγή δική σας από την Χρυσούλα και μια ιδέα δική μου αντί για πορτοκάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροδάκινο ή βερίκοκο σε χυμό και κομματάκια φρούτου μια που στη Β.Ελλάδα και ειδικά στην Ημαθία τα έχουμε μπόλικα…
Χαλβάς πορτοκαλένιος
Από την Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμίδης, Γαλαξίδι
Yλικά
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
2 βανίλιες
900 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1.200 ml εμφιαλωμένο νερό
200 γρ βιτάμ
300 γρ σιμιγδάλι ψιλό
200γρ σιμιγδάλι χοντρό
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα εκτός από το σιμιγδάλι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη σιμιγδαλιού.
Μόλις πάρει βράση τα υλικά της κατσαρόλας ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει με ξύλινη κουτάλα.
Το βάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει και τότε το βγάζουμε από την φόρμα.
Το σερβίρουμε και το γαρνίρουμε με φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
Μια ακόμα ιδέα είναι να το σερβίρουμε με το γλυκό κουταλιού που αγαπάμε κομμένο σε κύβους όπως περγαμόντο, σύκο κ.α.