Χαλβάς πορτοκαλένιος – Μόνον 20 λεπτά και έτοιμο το γλυκό μας

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Νοστιμιά, χρώμα και άρωμα πορτοκαλιού. Ένα γλυκό που γίνεται σε 20 λεπτά και είναι ποίημα. Το σερβίρουμε σαν επιδόρπιο ή συνοδεύουμε το πρωινό μας ή ακόμα και τον απογευματινό καφέ της ραστώνης. 

Μικρή θυμάμαι στις διακοπές στο Ναύπλιο ο χαλβάς πορτοκαλιού, έπαιζε δυνατά αντί της σοκολατένιας τούρτας, που οι μαμάδες έλεγαν δεν κάνει να τρώμε σοκολάτα το καλοκαίρι… Ο λόγος βέβαια ήταν άλλος … η οικονομική δυνατότητα των ανθρώπων της επαρχίας τότε…

Γαλαξίδι
Γαλαξίδι

Στο Γαλαξίδι στον φιλόξενο ξενώνα Γανυμίδη, που το πρωινό είναι μοναδικό «συνάντησα» τον χαλβά των παιδικών μου αναμνήσεων «διά χειρός» Χρυσούλας, που έχω μέσα στην καρδιά μου, γιατί οι προσπάθειές της για την προώθηση της τοπικής κουζίνας είναι αξιοθαύμαστες.

Αν περάσετε από το Γαλαξίδι να ξέρετε ότι η Χρυσούλα παραδίδει στην αυλή του ξενώνα μαθήματα μαγειρικής με πρωταγωνιστή τις πίτες και την τοπική κουζίνα.

Η συνταγή δική σας από την Χρυσούλα και μια ιδέα δική μου αντί για πορτοκάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροδάκινο ή βερίκοκο σε χυμό και κομματάκια φρούτου μια που στη Β.Ελλάδα και ειδικά στην Ημαθία τα έχουμε μπόλικα…

Χαλβάς πορτοκαλένιος 2

 Χαλβάς πορτοκαλένιος

Από την Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμίδης, Γαλαξίδι

 Yλικά

 Χυμό από 1 πορτοκάλι

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

2 βανίλιες

900 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1.200 ml εμφιαλωμένο νερό

200 γρ βιτάμ

300 γρ σιμιγδάλι ψιλό

200γρ σιμιγδάλι χοντρό

Χαλβάς πορτοκαλένιος 1

 Τρόπος παρασκευής

 Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα εκτός από το σιμιγδάλι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη σιμιγδαλιού.

Μόλις πάρει βράση τα υλικά της κατσαρόλας ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει με ξύλινη κουτάλα.

Το βάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει και τότε το βγάζουμε από την φόρμα.

Το σερβίρουμε και το γαρνίρουμε με φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.

Χαλβάς πορτοκαλένιος 3

Μια ακόμα ιδέα είναι να το σερβίρουμε με το γλυκό κουταλιού που αγαπάμε κομμένο σε κύβους όπως περγαμόντο, σύκο κ.α.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα 1-2-2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου 2023