Ένας χαλβάς που ξεφεύγει από τον συνηθισμένο χαλβά της κατσαρόλας. Αρέσει πολύ, έχει μπόλικα αμύγδαλα και σιγοψήνεται στο φούρνο για να ξανθύνει όσο του πρέπει.
Η συνταγή είναι από τη περίφημη μαγείρισσα και συγγραφέα Μυρσίνη Λαμπράκη.
Πάντως αξίζει να τον δοκιμάσετε …
Χαλβάς φουρνιστός
Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη, διάσημη μαγείρισσα και συγγραφέα
Υλικά για 20 κομμάτια
¼ του κιλού σιμιγδάλι χονδρό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία
1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και ψιλοκομμένη
4 αυγά
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας
Για το φινίρισμα
25 αμύγδαλα άσπρα ολόκληρα
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και να δημιουργηθεί ένας πηχτός πολτός.
Με το σύρμα χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα.
Χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε τα αμύγδαλα και την κανέλα.
Αρχίζουμε σιγά-σιγά να ρίχνουμε το σιμιγδάλι ενώ ταυτόχρονα ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν σχηματιστεί ένα ομοιογενές πηχτό μείγμα, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ, το αδειάζουμε σε ένα φαρδύ και ρηχό ταψί με ύψος περίπου 2-3 εκ.
Βρέχουμε ένα κουτάλι και με την ανάποδη πλευρά του στρώνουμε την επιφάνεια του χαλβά.
Το βάζουμε στη μεσαία σκάλα του φούρνου και ψήνουμε στους 180ο C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του και να ξανθύνει.
Παράλληλα σιγοβράζουμε το σιρόπι για 20-30 λεπτά και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε το χαλβά από το φούρνο, και όσο είναι ακόμη ζεστός, με ένα μυτερό μαχαιράκι τον χαράσσουμε σε κομμάτια.
Στην μέση κάθε κομματιού καρφώνουμε ένα ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο.
Περιχύνουμε αμέσως με το καυτό σιρόπι.
Αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει, τουλάχιστον για 8-10 ώρες, πριν σερβίρετε.