Caesar Salad, η διάσημη αγαπημένη σαλάτα

Η σαλάτα του Καίσαρα είναι μια από τις διασημότερες σαλάτες στον κόσμο και έχει τη δική της ιστορία. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα, όπως όλοι νομίζουν.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η αλήθεια είναι ότι πρωτοεμφανίσθηκε στο Μεξικό το 1924. Ο chef Caesar Cardini, Ιταλικής καταγωγής, είχε δημιουργήσει ένα οικογενειακό εστιατόριο στην Τιχούνα και η σαλάτα αγαπήθηκε πολύ. Από το Μεξικό καθιερώθηκε στις ΗΠΑ. Η σαλάτα ανακαλύφθηκε τυχαία όταν σε μια μεγάλη γιορτή, ξέμεινε η κουζίνα από υλικά και ο chef δημιούργησε τη σαλάτα για να ανταπεξέλθει. Η αυθεντική σαλάτα είχε σαν βάση το μαρούλι ή αισμπεργκ και διανθιζόταν με κοτόπουλο φιλέτο ψητό, μπέικον, παρμεζάνα, και ένα ντρέσσινγκ  που περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού, η αντζούγια και το καλαμπόκι προστέθηκαν αργότερα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

Η ιστορία θέλει να εμπλέκεται στη διάδοσή της στην Μεγάλη Βρετανία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, η  Αμερικανίδα Ουόλις Σίμπσον, σύζυγος του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, Εδουάρδου Η’. Η κόρη του Caesar μας ενημερώνει ότι η σαλάτα είχε ολόκληρα φύλλα μαρουλιού με όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο και τρωγόταν με τα δάκτυλα.

Όπως και να έχει η σαλάτα είναι όχι μόνο συνοδευτική αλλά μπορεί να αποτελεί κυρίως πιάτο για ένα ελαφρύ  γεύμα ή δείπνο.

Και σίγουρα ο συνδυασμό του κοτόπουλου με το μαρούλι είναι πολύ ωφέλιμος.

Caesar Salad σαλάτα του Καίσαρα 1

Σαλάτα του Καίσαρα

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο

Υλικά

1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, φιλέτο ψημένο και κομμένο σε 3 κομμάτια ζουλιέν ή κύβους

1 άισμπεργκ φρεσκοκομμένο

3 κ.σ. κρουτόν

80 γρ. φλοίδες κεφαλογραβιέρας ή παρμεζάνας Parmigiano Reggiano

Για το σερβίρισμα

Εξωτερικό φύλλο του αίσμπεργκ

Για το Dressing

1 κ.γ σκόνη σκόρδου

Χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, απαλή

1 κ.σ. Worcestershire sauce, έτοιμη

3 κ.σ. μαγιονέζα Hellmann’s

2 κ.σ. παρμεζάνα Parmigiano Reggiano, τριμμένη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 πρέζες αλάτι

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Caesar Salad σαλάτα του Καίσαρα 2

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε το Dressing.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και την Worcestershire sauce, το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε την μαγιονέζα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Δοκιμάζουμε αν μας αρέσει και η σάλτσα του Καίσαρα είναι έτοιμη.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το μαρούλι, τα κρουτόν και τα μικρά κομμάτια κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε τη σαλάτα σε ένα μεγάλο πιάτο και βάζουμε στο φύλλο του αισμπεργκ και το γεμίζουμε με τη σαλάτα βάζουμε και τρία κομμάτια στήθος κοτόπουλου και από πάνω πασπαλίζουμε με τις φλοίδες κεφαλογραβιέρας ή παρμεζάνας.

Μικρά μυστικά

Το dressing της σαλάτας του Καίσαρα, αν το βάλουμε σε μπολάκι που κλείνει αεροστεγώς, μπορεί να διατηρηθεί 3 ημέρες στο ψυγείο φρέσκο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 22 Μαΐου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 22 Μαΐου 2024