Αυθεντικό Kέικ από την Πόλη – Νοσταλγικές αναμνήσεις και αρώματα ανατολής

Kέικ από την Πόλη

Αναμνήσεις γευστικές δυνατές από την Πόλη, χαρές, ζυμώματα και φιλικά τραπεζώματα που γεννούν συναισθήματα…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στο πιο πρόσφατο ταξίδι μου στη Κωνσταντινούπολη απόλαυσα πραγματικά το κέικ που μου θύμησε αρώματα τσουρεκιού … Στιγμές θαλπωρής ζεστό καφέ και μια ολόκληρη ποικιλία από γλυκάκια και κουλουράκια έτσι για τη χαρά της συνάντησης μου με φίλες Πολίτισσες.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε το κέικ με άχνη ζάχαρη ή μαυροκούκι με λίγο ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι ή ακόμα φιλέ αμυγδάλου.

Ζήτησα την συνταγή από τη φίλη μου Θεοφανώ Κουμάκη και εκείνη ευχαρίστως μου την έδωσε για τους φίλους του emvolos.gr.

Αυθεντικό Kέικ από την Πόλη 2

Aυθεντικό Κέικ Πολίτικο

Από τη Θεοφανώ Κουμάκη, δεινή μαγείρισσα Κωνσταντινούπολη

Υλικά

500 γρ. αλεύρι που «φουσκώνει μόνο του»

400 γραμμάρια ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. πρόβειο γιαούρτι

4 μεγάλα αυγά

Λίγο σόδα μαγειρική, ίσα στη μύτη του κουταλιού

1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

1 κ.γ. μαχλέπι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι ακέρωτα

Αυθεντικό Kέικ από την Πόλη

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, τη ζάχαρη με το βούτυρο για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.

Προσθέτουμε τα αυγά αργά αργά και τη σόδα χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το γιαούρτι εναλλάξ με το κοσκινισμένο αλεύρι.

Προσθέτουμε  τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μεσαίου μεγέθους και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε το κέικ με άχνη ζάχαρη ή ακόμα και φιλέ αμυγδάλου.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 19-2-2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου 2023