Αυθεντική Ιταλική Πανακότα – Πανεύκολη και δροσερή

Το όνομά της σημαίνει «ψημένη κρέμα» και είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά γλυκά επιδόρπια της Ιταλικής ζαχαροπλαστικής.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μπορούμε να την συνθέσουμε με ποικίλα υλικά και να την περιλούσουμε με σάλτσες ή σιρόπια δικής μας επινόησης. Από σοκολάτα, μαστίχα, εσπεριδοειδή αλλά και φρούτα του πάθους ή του δάσους.

Την καλύτερη πανακότα την δοκίμασα στη Βενετία στο περίφημο Florian υπό τους ήχους μουσικής Vivaldi και την προσωπογραφία του αγαπημένου μου Marco Polo ακριβώς απέναντί μου. Η εμπειρία…

Αυθεντική Ιταλική Πανακότα

Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη, pastry chef Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών

Υλικά 

 12 γρ. φύλλα ζελατίνης

125ml φρέσκο γάλα

75γρ.  ζάχαρη κρυσταλλική

130 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα σε μικρά κομμάτια

750ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για να μαλακώσουν.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη σοκολάτα ανακατεύοντας ελαφρά κατά διαστήματα μέχρι η θερμοκρασία να φθάσει στους 60ο C.

Σουρώνουμε ανάμεσα στα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης για να φύγουν τα πολλά νερά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά το μείγμα του γάλακτος και ρίχνουμε την ζελατίνη ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζουμε την πανακότα στα ποτήρια ή φορμάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για  2 ώρες.

Βγάζουμε από το ψυγείο και βγάζουμε την πανακότα από τα φορμάκια.

Ρίχνουμε στην επιφάνεια της πανακότας ένα ελαφρύ σιρόπι επιλογής μας.

Εμείς περιλούσαμε την πανακότα με ελαφρύ σιρόπι καραμέλας εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σάλτσα φρούτων του δάσους ή ακόμα και ροδόσταμο.