Η τέλεια συνταγή για αυγόφετες, που γεννά αναμνήσεις…Πολύ εύκολες για να γίνουν και κυρίως πολύ θρεπτικό πρωινό για τα παιδιά.
Θυμάμαι την μαμά μου, κυρίως τις Κυριακές να φτιάχνει μαζί μας αυγόφετες … Κάποιες φορές τις φτιάχναμε στον φούρνο κάποιες άλλες στο τηγάνι με ελαιόλαδο εκλεκτό… Αντί για κανέλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αστεροειδή γλυκάνισο ή ακόμα καστανή ζάχαρη αν δεν έχουμε μέλι. Όπως και να τις φτιάξουμε είναι απολαυστικές…
Μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε στην Φολέγανδρο όταν η φίλη μου Φαίη, τις σερβίρισε μαζί με άλλα καλούδια για πρωινό… Μικρά γευστικά ελληνικά διαμαντάκια.
Αυγόφετες με μέλι και κανέλα
Από την Φαίη Αναστασιάδη, ξενοδοχείο Fata Morgana Φολέγανδρος
Υλικά
4 αυγά
120 ml γάλα
60 ml κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
8 φέτες ψωμί «που αγαπάμε»
Μέλι θυμαρίσιο
Κανέλα σε σκόνη
Ελάχιστο αστεροειδή γλυκάνισο τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε μπολ χτυπάμε με το σύρμα δυνατά τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την βανίλια και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Σε ένα πυρέξ αραδιάζουμε τις φέτες του ψωμιού.
Τις περιχύνουμε με το μίγμα των αυγών και αφήνουμε για 2-3 λεπτά κάθε πλευρά να το απορροφήσει και γυρίζουμε και από την άλλη.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C βάζουμε σε ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάζουμε μια μία τις αυγόφετες.
Αφήνουμε να πάρει ένα χρυσαφί καφετί χρώμα η κάθε πλευρά γυρίζοντάς τις φέτες με λαβίδα.
Αφού ψηθούν βγάζουμε τις αυγόφετες τις αραδιάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε το μέλι, την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο…
Η γεύση που γράφει…
Μικρά μυστικά
Πολύ μου αρέσει δίπλα στις αυγόφετες να σερβίρουν φρέσκα καθαρισμένα φρουτάκια σε μικρά κομματάκια.