Αρνάκι ρουμλουκιώτικο – Το φαγητό σύμβολο της ντόπιας πασχαλινής παράδοσης, αλλά και κάθε χαράς!

Αρνάκι ρουμλουκιώτικο
Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Στα χωριά του Ρουμλουκιού (περιοχή Αλεξάνδρειας Ημαθίας), υπάρχει ένα φαγητό που γίνεται το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου πριν την Ανάσταση του Κυρίου μας. Σε κάθε γειτονιά μαζεύονται κατά ομάδες και ξεκινάει η διαδικασία του ανάμματος του ξυλόφουρνου, που θέλει πολλά ξύλα και αρκετές ώρες να κάψει καλά.

παραδοσιακός ξυλόφουρνος 1
Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Έτσι λοιπόν από νωρίς το απόγευμα ξεκινάει η διαδικασία. Αφού κάψει καλά ο φούρνος αναιρούνται όλα τα κάρβουνα. Οι νοικοκυρές έχουν έτοιμα τα ταψιά τους με το φαγητό, συνήθως αρνάκι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια ως επί το πλείστον, αλλά και με ρυζάκι εναλλακτικά.

παραδοσιακός ξυλόφουρνος
Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Ξεκινάει η διαδικασία του φουρνίσματος.

Σκεπασμένα πάντα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Αφού τοποθετηθούν τα ταψιά στο φούρνο, έπειτα  γίνεται η επικάλυψη της εισόδου με λάσπη, για να μην μπαίνει καθόλου οξυγόνο διότι θα καούν. Τα φαγητά μένουν όλη τη νύχτα μέσα και βγαίνουν την Κυριακή του Πάσχα μετά την Δεύτερη Ανάσταση. Η νοστιμιά τους δεν περιγράφεται.

Αρνάκι ρουμλουκιώτικο 3

Η μάνα μου, Μικρασιάτισσα στην καταγωγή, ζώντας κοντά στους ντόπιους, έμαθε την συνταγή και την έκανε κάθε χρόνο. Κοντά στη μάνα μου η γυναίκα μου, ποντιακής καταγωγής, πήρε τη σκυτάλη και οφείλω να ομολογήσω ότι το αποτέλεσμα που μας προσφέρει ίσως είναι το τελειότερο όλων. Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον το κάνει στη γάστρα, το φουρνίζει βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου σε σιγανή φωτιά και το βγάζουμε μετά την Δεύτερη Ανάσταση του Κυρίου μας.

«Όποιος δεν έχει δοκιμάσει θα πάει με κλειστά μάτια» όπως έλεγε και η μάνα μου.

Βέβαια  όποιος αγαπάει την γεύση του αρνιού μπορεί να υλοποιήσει την συνταγή όποτε του αρέσει.

Αρνάκι ρουμλουκιώτικο 4

Αρνάκι ρουμλουκιώτικο

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά:

2-3 κιλά αρνάκι (εμείς προτιμούμε σπάλα με τα πλευρά του, γούστα είναι αυτά)

Τα εντεράκια του και το συκώτι (στην τοπική διάλεκτο τα λέμε μπιτζιβίσια)

3 κιλά κρεμμύδια φρέσκα

2 φλιτζάνια του καφέ ρύζι

1 ματσάκι άνηθο

3 ντομάτες

χυμό λεμονιού

σκόρδο

βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

Αρνάκι ρουμλουκιώτικο 1

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια τετραγωνάκια στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν (να κρατάνε λίγο). Βράζουμε τα εντεράκια  και το συκώτι και τα ψιλοκόβουμε. Στη γάστρα ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τα εντεράκια, το συκώτι, το ρύζι, τις ντομάτες τεμαχισμένες, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και ζουμάκι ένα δάχτυλο να τα σκεπάζει. Αφού έχουμε πλύνει το αρνάκι το αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε σκελίδες σκόρδο σε διάφορα σημεία, το τοποθετούμε επάνω στο υλικό που υπάρχει λίγο βούτυρο και χυμό λεμονιού.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μια ώρα στη μέγιστη θερμοκρασία και έπειτα στους 180 βαθμούς περίπου άλλες τρεις ώρες.

Τον Μέγα Ναπολέοντα όταν τον φυλάκισαν στο νησί της Αγίας Ελένης, του είπαν να διαλέξει ένα φαγητό που θα τρώει μόνο αυτό ευ όρου κρατήσεώς του. Αυτός διάλεξε κεφαλάκι αρνίσιο που μπορεί να γίνει ψητό ή σούπα.

Η αλήθεια είναι πως κι εμένα αν μου έλεγαν να διαλέξω ένα φαγητό να τρώω εφ όρου ζωής, θα διάλεγα αποκλειστικά αυτό!

Με αυτή την συνταγή της περιοχής μου του Ρουμλουκιού θα ήθελα να ευχηθώ καλή Ανάσταση σε όλη την μεγάλη παρέα του Έμβολος και είθε η Ανάστασή του Κυρίου να φέρει την ανάσταση στις καρδιές και τις ψυχές  όλων των ανθρώπων!

Προηγούμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας: Διακοπή νερού σήμερα στην Τ.Κ Κορυφής
Επόμενο άρθροΠεϊνιρλί σπιτικό – Σκέτος αφρός!