Μια γευστική δημιουργία που σηματοδοτεί τη ρουμελιώτικη παραδοσιακή κουζίνα. Την απολαύσαμε ατενίζοντας από τους Δελφούς τον ιστορικό ελαιώνα της Άμφισσας που ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και απλώνεται μέχρι την Ιτέα.
Από το εστιατόριο Επίκουρος η θέα συγκλονιστική και ο Μπάμπης Κουρελής, Πρόεδρος των Ξενοδόχων Δελφών και ιδιοκτήτης ξενοδοχείων και εστιατορίων ξέρει καλά τα μυστικά της φιλοξενίας.
Η περιοχή του Παρνασσού φημίζεται και για την κτηνοτροφική του παράδοση καθώς επίσης και για το τυρί Φορμαέλα που είναι ΠΟΠ.
Το αρνί γίνεται σε γάστρα πήλινη και μελώνει και η γεύση απίθανη…
Αρνάκι κλέφτικο
Από τον Μπάμπη Κουρελή, εστιατόριο Επίκουρος, Δελφοί
Υλικά για 4 άτομα
1 ½ – 2 κιλά αρνάκι γάλακτος μπούτι, κατά προτίμηση μπούτι κομμένο σε μερίδες
4 – 5 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες,
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες,
2 πιπεριές Φλωρίνης και 2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε φετάκια,
2 ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες, κατά προτίμηση μεγάλες και ώριμες
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και κομμένη σε φετάκια,
Φορμαέλα ΠΟΠ, κομμένη σε κύβους,
2 κ.σ. μουστάρδα
½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φρέσκια ρίγανη
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το νερό, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το σκόρδο και το τυρί.
Σε μια μεγάλη γάστρα βάζουμε το αρνί και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Επίσης, περιχύνουμε το φαγητό με την σάλτσα που έχουμε στο μπολ.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200ο C και για την επόμενη 1,5 ώρα ψήνουμε στους 180οC.
Μια ώρα πριν το τέλος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες, γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες και το αρνί.