Αρνάκι Γκιούλμπασι – Eθιμική γεύση

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Δωρική γεύση γιορτινή πολύ νόστιμη, ζουμερή και πολύ εύκολη στην παρασκευή, αφού δεν ζητά την επίβλεψή σας.

Είναι εθιμική γεύση των γιορτών στην Πελοπόννησο και όχι μόνον.

Αξίζει να το δοκιμάσετε… χρησιμοποιώντας διάφορα κρέατα όπως χοιρινό, κοτόπουλο, κόκορα.

Αρνάκι Γκιούλμπασι 1

 Αρνάκι Γκιούλμπασι

από την Μαρίνα Κουτσοπούλου chef εστιατόριο Porto Γαλαξίδι

 Υλικά 6 άτομα

 2 κιλά αρνί μπούτι ή μπροστινό, ολόκληρο ή σε κομμάτια

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ρίγανη και θυμάρι

1 ποτήρι λευκό κρασί ή κόκκινο

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε τέταρτα

250 γρ. κεφαλοτύρι

Χυμό λεμονιού

1 πιπεριά πράσινη και 1 κόκκινη, ψιλοκομμένες  χωρίς τα σπόρια

Αρνάκι Γκιούλμπασι 2

 Τρόπος παρασκευής

 Βάζουμε το μπούτι σε μεγάλο μπολ και το πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένα πιπέρια, τη ρίγανη, το θυμάρι, το σκόρδο, το κρασί, το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 5-6 ώρες.

 Στον πάγκο απλώνουμε διπλή λαδόκολλα και επιφανειακά αλουμινόχαρτο και βάζουμε το κρέας και ανάμεσά του το κεφαλοτύρι, τις πιπεριές.

 Τυλίγουμε σφιχτά και ολόγυρα βάζουμε και σπάγγο.

 Ακουμπάμε το κρέας στο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 2 ώρες και 40 λεπτά.

 Βγάζουμε από το φούρνο και ξετυλίγουμε προσεκτικά γιατί ο αχνός είναι καυτός.

 Σερβίρουμε με σαλάτες και πατάτες.

Αρνάκι Γκιούλμπασι 3

 Μικρά μυστικά

Κόβουμε πάντα το σκόρδο 10 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε ώστε να απελευθερωθούν τα ευεργετικά του οφέλη για τον οργανισμό μας

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 22 Απριλίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 22 Απριλίου 2025