Αρνάκι γάλακτος τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα από ξινόμαυρο, γεμισμένο με λιαστή ντομάτα και κατσικίσιo τυρί.

Αρνάκι γάλακτος τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα από ξινόμαυρο

Γευστική δημιουργία με άρωμα και χρώμα, τοπικές πρώτες ύλες του καλοκαιριού και του ήλιου. Οι ντοματούλες είναι λιαστές, το τυρί κατσικίσιο και γραβιέρα και το αρνάκι τυλίγεται σε αμπελόφυλλα ξινόμαυρου, το καμάρι της οινικής καρδιάς της Νάουσας.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εννοείται ότι θα το συνοδεύσουμε με ξινόμαυρο που μου αρέσει ιδιαίτερα όταν είναι ελαφρά δροσερό… Ας μην ξεχνάμε κάτι βασικό όταν λέμε ότι τα κόκκινα κρασιά πίνονται σε θερμοκρασία δωματίου εννοείται ότι η θερμοκρασία της Ελλάδας, που φθάνει τους 40 βαθμούς δεν είναι ιδεατή … εκτός αν οι συνθήκες διατήρησης του κρασιού είναι ιδανικές σε κλιματιζόμενες κάβες που δεν διαθέτουν όλα τα εστιατόρια…

Η συνταγή δική σας…

Αρνάκι γάλακτος τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα από ξινόμαυρο γεμισμένο με λιαστή ντομάτα και κατσικίσιo τυρί 2Αρνάκι γάλακτος τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα από ξινόμαυρο, γεμισμένο με λιαστή ντομάτα και κατσικίσιo τυρί.

Από τον Ιωάννη Σαμούκα executive chef εστιατορίου 12 Γράδα, Βέροια

Υλικά για 4 άτομα

25 αμπελόφυλλα σχετικά μεγάλα

1200 γρ. φιλεταρισμένο μπούτι αρνιού

200γρ.  κατσικίσιο τυρί

120γρ. λιαστής ντομάτας

100γρ. γραβιέρα τριμμένη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Δενδρολίβανο

Θυμάρι

Κόλινδρο

Θα χρειαστούμε

Λαδόκολλα – αλουμινόχαρτο

Αρνάκι γάλακτος τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα από ξινόμαυρο γεμισμένο με λιαστή ντομάτα και κατσικίσιo τυρίΤρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο

Ανοίγουμε το αρνάκι μας σε ένα μεγάλο πλατύ φύλλο. Καρυκεύουμε και το τοποθετούμε πάνω στα απλωμένα αμπελόφυλλα.

Σε μπολ αναμιγνύουμε το κατσικίσιο τυρί, την λιαστή ντομάτα και την γραβιέρα.

Στο κέντρο από το αρνάκι τοποθετούμε τη γέμιση . Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ένα μεγάλο ρολό το αρνάκι πιάνοντας και τα αμπελόφυλλα εξωτερικά. Συνεχίζουμε τυλίγοντάς το στη λαδόκολλα σφιχτά και μετά στο αλουμινόχαρτο.

Το βάζουμε σε ένα ταψί με λίγο νερό (μέχρι τη μέση).

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο  φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά

Αφού σιγουρευτούμε ότι το αρνάκι ψήθηκε καλά , το ξετυλίγουμε, κόβουμε και σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και ποικιλία ψητών λαχανικών, ντομάτες, μανιτάρια, πιπεριά, αγκιναράκια ή πουρέ πατάτας και λαχανικών ή και πατατούλες τηγανιτές αμαρτία…

Προηγούμενο άρθροΣυκαλάκι γλυκό του κουταλιού – Το γλυκό του Μάη
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 22 Μαΐου 2021