Αρχή νέου κραχ ή εγρήγορση χωρίς υστερίες; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η χρεοκοπία  της Silicon Valley Bank αλλά κι αυτή της Signature Bank συνταράσσει τις αγορές με επίκεντρο τις τράπεζες και δη τη στιγμή που δεν ήταν καν ορατό κάτι τέτοιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη η Silicon Valley Bank εθεωρείτο  μια αξιόπιστη και στιβαρή τράπεζα. Δυο ημέρες μετά, την Παρασκευή, κατέρρευσε!

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είναι δυνατόν; Κι όμως όπως ισχυρίζονται αξιόπιστοι οικονομικοί αναλυτές, ναι είναι δυνατόν. Κι αυτό επειδή οι αιτίες κατάρρευσης είχαν δρομολογηθεί νωρίτερα κι απλά –έτσι γίνεται στην Οικονομία- «έσκασαν» τα βαριά συμπτώματα. Μπορεί εμείς εδώ να είμαστε ανυποψίαστοι αλλά οι αναλυτές έγραφαν ότι η SVB,  ήταν εδώ και πολύ καιρό ένας βαριά άρρωστος οργανισμός.

Τι αρρώστια είχε; Ριψοκίνδυνη διαχείριση του ρίσκου. Δανειζόταν βραχυπρόθεσμα (δηλαδή καταθέσεις) και δάνειζε μακροπρόθεσμα (δηλαδή στεγαστικά δάνεια και κρατικά ομόλογα) ή  άλλα οικονομικά βραδύκαυστα προϊόντα.

Η συγκεκριμένη τράπεζα που ειδικευόταν στη χρηματοδότηση   νεοφυών επιχειρήσεων τετραπλασίασε μεν τις καταθέσεις της αλλά το περίσσευμα το τοποθετούσε  σε μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα. Κι όταν έγινε η αύξηση των επιτοκίων, μειώθηκε η αξία των ομολόγων που είχε αγοράσει και μοιραία εμφάνισε λογιστικές ζημιές. Τότε, η ζημιά μεγεθύνθηκε αφού οι καταθέτες άρχισαν να  σηκώνουν τις καταθέσεις τους  κι έτσι αναγκάστηκε η τράπεζα να πουλά ομόλογα κάτω της αξίας τους. Αποτέλεσμα; Η ζημιά έγινε πραγματική κι η χρεοκοπία της είπε καλημέρα.

Προσέξτε: Εμείς ως χώρα και κοινωνία που περάσαμε τόσα, εξακολουθούμε περί άλλων να τυρβάζουμε. Κι όμως, η χρεοκοπία των δυο τραπεζών στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως αν επιφέρει ή όχι κλυδωνισμούς στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, προειδοποιεί ότι η άνοδος των επιτοκίων σε συνθήκες υπεραυξημένου χρέους, μπορεί να προκαλέσει συνεχείς χρεοκοπίες. Η δε αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους επηρεάζει τα νοικοκυριά  και τις επιχειρήσεις και θα «κοκκινίσει» δάνεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολύ περισσότερο αφού θ’ «αφυπνιστεί» μοιραία κι ο πληθωρισμός ενώ καραδοκούν η ύφεση κι οι χρεοκοπίες.

Εδώ τίθεται το ερώτημα: Είναι ίδια η χρεοκοπία της SVB  με την αντίστοιχη της Bear Sterns που είχε συμβεί λίγο πριν το παγκόσμιο κραχ του 2008; Θα επιφέρει τα ίδια συμπτώματα; Είναι η απαρχή νέου κραχ;

Μάλλον δύσκολο, αφού η κατάρρευση της 16ης τράπεζας των ΗΠΑ  θ’ αντιμετωπιστεί θεσμικά. Όμως η προσγείωση του πληθωρισμού κι η ομαλή πορεία της Οικονομίας,  πρέπει να θεωρηθούν εξαιρετικά δύσκολες ασκήσεις οικονομίας. Μάλιστα, είναι πιθανόν να δούμε ταυτοχρόνως πληθωρισμό και ύφεση!

Απλά, ας τα βάλουμε αυτά στη δημόσια συζήτηση, χωρίς φυσικά πανικό, υστερίες κι εφησυχασμούς.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 14 Μαρτίου 2023
Επόμενο άρθροΓ. Οικονόμου: Ξεκίνησε η εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.